Makrogazdaság

2020-10-20 15:16 - Koronavírus: az első hullám európai mintaállama olyat tesz, ami mindenki más szerint lehetetlen (portfolio.hu)

Szlovákia az első hullámban élen járt a koronavírus elleni védekezésben, ennek köszönhetően a halálozások száma még ma sem lépte át a 100-at, az egy főre jutó fertőzések száma pedig az egyik legjobb volt Európában. A második hullám őket is elérte, és a válaszok nem maradtak el: jelenleg Szlovákia az egyik legszigorúbb ország, és a miniszterelnök terelés nélkül beszél a kormány radikális terveiről. Most olyat húztak, amelyre eddig egyik országban sem volt példa: az ország teljes lakosságát letesztelik. Az intézkedéssel elméletben azonnal ki lehet szorítani a társadalomból a vírust, a gyakorlatban valószínűleg csak pár hónappal eltolják a második hullám tetőzését, de ezzel is értékes időt nyernek a vakcina megjelenéséig, és lehet, hogy egy harmadik hullámot előznek meg vele. Kritikusok most is vannak, holott az intézkedés megtervezettnek és kivitelezhetőnek tűnik. Ha ez sikerül, akkor példát mutathat az ország Európának, amelynek vezetői előbb beletörődve nézték a másik hullám felfutását, majd kapkodva szigorítanak, a gazdasági károkat nem megelőzve, csak elodázva. Érdemes lesz figyelni a szlovákokat, mert ez a lépés a szelektív védekezés utolsó, nagy volumenű kíésrlete arra, hogy mégse kelljen teljes lezárást csinálni.

Szlovákiában mindenkit letesztelnek

Miután Szlovákia a második hullámban is az elsők között rendelte el az európai szinten egyik legszigorúbb országos intézkedés-sorozatot, múlt hétvégén bejelentette a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič, hogy három hét tervezés után minden szlovák állampolgárt kétszer is letesztelnek a következő hetekben. A lakosságot a viszonylag új fejlesztésű antigénteszteknek vetik alá, amelyek 15 perc alatt képesek kimutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. A szlovák kormány komolyan gondolja a tesztelést, 13 millió tesztet már be is rendelt, így tényleg minden állampolgárra sor kerülhet az 5,5 milliós országban. Eklatáns jele a szándék komolyságának, hogy próbatesztelések a következő hétvégén már megkezdődnek a legfertőzöttebb országrészeken, Matovič emellett azt is kijelentette, hogy amennyiben a tesztelés valamiért nem valósulna meg, akkor lemond a kormányfői posztról.

A tesztelés bejelentése azután jött, hogy a kormány a megelőző héten szigorú intézkedésekről döntött, amely mellett a négypárti koalíció nem minden tagja állt ki - az országos tesztelésben azonban egységes a kabinet. Ami a kivitelezést illeti, elég pontosak a tervek: 5 997 tesztelési ponton végeznék a lebonyolítást, amelynek menetét a miniszterelnök a választáshoz hasonlította, a tesztelési pontokon 7 ember dolgozna, az eredmény 20 percen belül rendelkezésre állna. Egy antigénteszt 4 euróba kerül, így 5,5 millió ember


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-11-29 09:51
Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrá ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 09:30
Az elmúlt évtizedekben nőtt az érettségizettek és a diplomások, míg jelentősen csökkent az alapfo ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:22
A hétezret közelíti a napi esetszám, 156-an pedig meghaltak az elmúlt 24 órában a korona ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:13
Hétfőtől hat emeletes vonat közlekedik a két legforgalmasabb elővárosi vonalon; négy a váci, k ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 07:07
Érdekes videón mutatja be a Forbes, hogyan alakult az elmúlt években a világ leggazdagabb nőin ...