Makrogazdaság

2020-10-20 15:59 - Meglepő: lehet, hogy Magyarország gazdaságfejlődésének elmúlt 100 éve egy igazi sikertörténet (portfolio.hu)

A világ egyik legmegbízhatóbb gazdaságtörténeti módszertani központja által 2018-ban közölt adatbázis szerint Magyarország az elmúlt 100 év nyertesei közé tartozik - írja az adatokat feldolgozó elemzésében az Összkép. Meglepőek az eredmények - ha igaznak bizonyulnak, alaposan át kell gondolni az elmúlt évszázadról alkotott képünket.

A Maddison Project friss adatbázisa szerint Magyarország egy főre jutó bruttó nemzeti terméke jóval gyorsabban nőtt, mint sok nálunk szerencsésebbnek tartott országé, a világ hozzánk hasonló gazdasági szintű országainál is gyorsabban fejlődtünk. Összesen 33 olyan ország van, amelyiknél ma már többet ér egy főre jutó nemzeti jövedelmünk, pedig gazdagabbak voltak nálunk.

Az elemzéshez használt adatbázist 2018-ban publikálták a Groningeni Egyetem kutatói. A Maddison Project adatbázisa a fellelhető történelmi dokumentumok, gazdaságtörténeti tanulmányok és közgazdasági elemzések alapján készült. Legújabb verziójában új módszertant használtak, ebben az országok közötti árkülönbségek pontosabb kiküszöbölésének köszönhetően az egyes országok jövedelmei jobban összehasonlíthatóak. (Az új adatbázis részletes módszertani bemutatása itt.) A módszertani kérdésekre a cikk mellékletében térünk ki részletesebben.

Az elemzésből az derül ki, hogy Magyarország gazdasági lemaradásának jelentős részét ledolgozta a fejlett nyugati világhoz képest, 2016-ban a vizsgált országok egy főre jutó nemzeti jövedelmének 60 százalékát állítottuk elő - 1920-ban még 32 százalékon álltunk. Ezen felül fontos megállapítások, hogy:

  • Nincs olyan ország a vizsgáltak között, amelyik 1920 óta százalékban növelni tudta volna gazdasági előnyét hazánkkal szemben (Írország lenne valószínűleg ilyen, de az ország csak 1923-ban nyerte el függetlenségét.)
  • Csak két olyan ország van, akikhez képest nem sikerült legalább 10 százalékkal csökkentenünk a jövedelemkülönbség arányát (Ausztria, Finnország).
  • Hat esetben a gazdasági teljesítmény különbségének csökkenése meghaladja a 30 százalékpontot.
A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-11-29 09:51
Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrá ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 09:30
Az elmúlt évtizedekben nőtt az érettségizettek és a diplomások, míg jelentősen csökkent az alapfo ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:22
A hétezret közelíti a napi esetszám, 156-an pedig meghaltak az elmúlt 24 órában a korona ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:13
Hétfőtől hat emeletes vonat közlekedik a két legforgalmasabb elővárosi vonalon; négy a váci, k ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 07:07
Érdekes videón mutatja be a Forbes, hogyan alakult az elmúlt években a világ leggazdagabb nőin ...