Makrogazdaság

2020-08-04 09:02 - Van néhány biztató ábránk a koronavírus globális terjedéséről, de mutatunk pár ijesztőt is (portfolio.hu)

Mivel a világ három nagy koronavírus-gócpont országából kettőben, az Egyesült Államokban és Brazíliában a hivatalos adatok szerint lassul a járvány terjedése, Indiában viszont gyorsul, így a globális járványgörbe kezd ellaposodni. Ez biztató hír, de közben sok kisebb gócnak számító országban még mindig gyors ütemű a terjedés, sőt például Japánban s a Fülöp-szigeteken ugrásszerű a növekedés és a környékünkön a lengyel, ukrán, román járványhelyzet sem nyugtató egyelőre. Néhány ábrával összefoglaljuk a világ főbb földrajzi egységeinek helyzetét.

A napi új koronavírusos esetszámok főleg a hétvége után nagyobb kilengéseket szoktak mutatni, és mivel eleve sok a bizonytalanság sok ország adatval kapcsolatban, célszerűbbnek látjuk továbbra is a tendenciákra koncentráló 7 napos mozgóátlagok ábráit bemutatni. Ezek azért is fontosak, mert indikációt adhatnak egyes országok esetén arra, hogy szükséges-e esetleg újból szigorító intézkedéseket bevezetni, vagy az ország járványügyi helyzete kordában tartott, így a gazdaság talán fellélegezhet a folytatódó/fennmaradó lazítások mellett.

A globális koronavírus-terjedésről az alábbi ábra azt mutatja, hogy a napi 260 ezer fős hivatalos terjedési ütemnél megtorpant az emelkedés. Sok kisebb gócnak számító országban kevésbé biztató a helyzet, de összességében így is azt mondhatjuk, hogy a világban a koronavírus terjedése a korábbi erősen gyorsuló ütemről egyenletessé vált.

Ez annak köszönhető, hogy a járvány három legnagyobb gócpont országából kettőben, az Egyesült Államokban és Brazíliában már a 7 napos mozgóátlag is elkezdett lefelé kanyarodni. Néhány napja még 70 ezer felett volt a napi esetszám Amerikában, tegnapra ez 46 ezerre csökkent, közben azért a brazil esetben gyanúsan gyorsan csökken a napi esetszám (néhány nap alatt a negyedére), itt lehet jelentősége a kevésbé megbízható adatszolgáltatásnak. 

Latin-Amerika sajnos továbbra is nyugtalanító képet fest: Brazília jó (de kétséges megbízhatóságú) számai mellett a kolumbiai, a mexikói, az argentin és a perui járvány gyorsuló tendenciát mutat, így a térség összképe nem szép. Van egyébként egy csomó ország Dominikától Ecuadorig ahol szintén gyorsan terjed a járvány.

Dél-Ázsiában Indián kívül a többi nagy népességű országban a hivatalos adatok nem jeleznek nagy gyorsulást. Az indiai kép viszont nem szép, folyamatosan 50 ezer feletti napi esetszámot látunk, és a hétnapos mozgóátlag alapján még mindig gyorsulást.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-09-26 12:47
Valószínűleg még a kormányt is meglepte a Moody's tegnapi hitelminősítői döntése, amellyel ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 11:57
Új koalíciós szerződés aláírásával megerősítették szövetségüket a Jog és Igazságosság (P ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 11:26
A Róbert Magánkórházat és több fővárosi egészségügyi központot is üzemeltető TritonLife Cs ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 10:09
A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne ke ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 08:56
Lehetséges járványgócként vette figyelőlistára Nagy-Britannia Londont, miután jelentősen megugrot ...