Makrogazdaság

2020-08-04 07:36 - Emiatt a térkép miatt nem alszik most nyugodtan Trump: megalázó vereséget szenvedhet a választáson (portfolio.hu)

Jelentős vereséget szenvedne Donald Trump, ha most lenne az elnökválasztás. Azok közül a tagállamok közül, ahol a republikánus elnök 2016-ban nyert, többen ma már egyértelmű Biden-fölényt mérnek, és a hagyományosan republikánus tagállamok közül sok csatatér-állammá vált.

Az amerikai választási térkép a jelenlegi mérések szerint egyértelműen Joe Biden győzelmét vetíti előre Donald Trump jelenlegi elnökkel szemben. A járvány megjelenése és kezdeti gyors terjedése eleve rontotta Trump esélyeit, a rasszizmus elleni tüntetések pedig tovább rombolták az elnök népszerűségét. Az országos szintű közvélemény-kutatások jelentős Biden-előnyt mutatnak, de az amerikai választási rendszer miatt csak ebből nem indulhatunk ki.

Az elnökválasztásig még három hónap van hátra, ennyi idő alatt pedig Biden előnye akár el is olvadhat. A CNN a választási rendszert, a pollokat, az elköltött kampánypénzek és belső források véleményét is figyelembe véve összegyűjtötte, hogy mekkora is a demokrata jelölt előnye.

Az év elején látott minimális Trump-előny a választási térképen teljesen eltűnt, a szükséges 270 elektori szavazat szinte elérhetetlen távolságban van az elnök számára.

Biden eközben magabiztosan vezet a hagyományosan demokrata államokban, a korábbi csatatér-államok közül több helyen is egyértelmű a fölénye, míg olyan államok is billegő tagállamokká váltak, ahol korábban megkérdőjelezhetetlen volt a republikánusok győzelme.

elecotral map
Forrás: CNN

2016-ban például Pennsylvaniában és Michiganben is Trump diadalmaskodott, már nem csatatér-államnak, hanem a demokraták felé hajló körzetnek számít, az innen érkező 36 elektori szavazat így Bident segítené. Virginia a demokraták felé hajló államból egyértelműen demokrata állammá vált, míg például Gerogia, Ohio, Maine korábban republikánusok felé billenő tagállam volt - a lap most csatatár-államnak minősítette ezeket.

A jelenlegi előrejelzés szerint Trump 125 elektori szavazatra számíthat biztosan, ezekben az államokban aligha változik a helyzet novemberig, emellett azokban a tagállamokban, ahol bár nem lefutott a verseny, de Trumpnak nagyobb esélye van a győzelemre, mint Bidennek,


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-09-26 10:09
Valószínűleg még a kormányt is meglepte a Moody's tegnapi hitelminősítői döntése, amellyel ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 10:09
A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne ke ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 08:56
Lehetséges járványgócként vette figyelőlistára Nagy-Britannia Londont, miután jelentősen megugrot ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 07:54
Vannak ,,lezsírozott" járványkórház-kapacitásaink is, ezek megnyitása most még nem szükség ...
Makrogazdaság / 2020-09-26 07:32
Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája kiemelten kezeli a közlekedés fejle ...