Makrogazdaság

2020-07-03 14:59 - Devizakötvény-kibocsátással segített magán az Államadósság Kezelő az első fél évben (portfolio.hu)

Az érvényben lévő, 2020. évre vonatkozó finanszírozási terv 60%-ban teljesült az első félévben - jelentette az Államadósságkezelő Központ (ÁKK.) A jó eredmény elsősorban a devizakötvény-kibocsátásoknak köszönhető. A teljesülés alapján az állam finanszírozása rendben zajlik, ám bizonytalanságot jelenthet, hogy az idei makrogazdasági pálya nagyon bizonytalan, így a költségvetés várható (kétszer már megemelt) finanszírozási igénye sem látható pontosan előre.

Az ÁKK a tájékoztatójának bevezetőjében említi, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a gazdasági hatásokat mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp a kormány módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 2,7 százalékáról a GDP 3,8 százalékára. (Ez már a második módosítás volt, az eredeti terv még csak 1%-os deficit volt.) Az államháztartás központi alrendszerének előre jelzett pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 1.890 milliárd forintra emelkedett. A 60%-os teljesülés erre a megnövekedett finanszírozási igényre kidolgozott tervre vonatkozik, vagyis összességében nem áll rosszul az állam a forrásbevonás területén. A jelentős forrásbevonásra egyébként azért is volt szükség, mert az államnak jelentős összegben járt le adóssága az év első hónapjaiban, aminek a refinanszírozása, illetve a kassza újbóli feltöltése sok pénzt igényelt.

A lakossági piaci kibocsátási terv 68%-ban teljesült. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 8 366 milliárd forint, ez 449 milliárd forinttal magasabb, mint 2019. év végén, valamint 100 milliárd forinttal magasabb, mint a COVID-19 válságot megelőző február végi adat. A teljes lakossági állampapír állomány (az intézményi tulajdonban lévő lakossági papírok lejáratai és a forgalmazóknál lévő saját számlás állományra vonatkozó opció lehívások következtében) a 2019. év végi 9 227 milliárd forintról 9 045 milliárd forintra csökkent. A MÁP Plusz kamatfordulós, a névértéken történő visszaváltás lehetőségével a befektetőknek csupán 2,4%-a élt átlagosan az első félévben.

akk1

Előre tekintve két lényeges tényező befolyásolhatja a lakossági értékesítési terv teljesülését. Egyrészt a júliusi, 657 milliárd forintnyi lakossági állampapír lejáratok újrabefektetése, másrészt a heti realizált lakossági értékesítésnek a tervezett értékhez képesti megvalósulása. A júliusi lejáratokról elmondható, hogy a lejáró lakossági állampap


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-08-04 10:56
Szombaton már bejelentették néhány részletét, a hétfői Magyar Közlönyben pedig meg is jelentek ...
Makrogazdaság / 2020-08-04 09:09
António Guterres ENSZ-főtitkár kedden figyelmeztetett, hogy nemzedéki katasztrófa alakulhat ki a ko ...
Makrogazdaság / 2020-08-04 09:02
Mivel a világ három nagy koronavírus-gócpont országából kettőben, az Egyesült Államokban és Brazíl ...
Makrogazdaság / 2020-08-04 08:39
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regiszt ...
Makrogazdaság / 2020-08-04 07:36
Jelentős vereséget szenvedne Donald Trump, ha most lenne az elnökválasztás. Azok közül a tagáll ...