Makrogazdaság

2019-12-16 05:20 - Küszöbön a karácsony, de a jegybankoknak maradt még dobásuk (portfolio.hu)

A hét hangulatát ismét a jegybanki kamatdöntések határozzák meg, számunkra egyértelműen az MNB Monetáris Tanácsának lépése lesz meghatározó, ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik. Közben viszont Japánban, Kínában és az Egyesült Királyságban is az év utolsó jegybanki lépései jönnek, a Bank of England esetében a múlt heti parlamenti választás és a sínen lévő Brexit befolyásolhatja a döntéshozókat.

Magyar szempontból csendesen indul a hét, hétfőn semmilyen említésre méltó adat nem jelenik meg. Külföldön viszont záporoznak majd az adatok, a kínai ipar és kiskereskedelem statisztikája a negyedik negyedéves növekedés szempontjából lesz kulcsfontosságú, majd délelőtt európai, délután pedig amerikai beszerzési menedzserindexek jelennek meg. Ez elsősorban abból a szempontból lesz érdekes, hogy folytatódik-e a gazdaság lassulása. Európában a munkaerőköltségek harmadik negyedéves statisztikája is tartogat érdekességeket.

Kedden viszont az MNB kamatdöntésével a hét legfontosabb eseménye jön, szokás szerint kora délután közlik a döntést, majd egy órára rá jön a közlemény. Utóbbival egyidőben pedig a Monetáris Tanács friss inflációs- és növekedési előrejelzései jelennek meg. A szakértők nem számítanak a monetáris kondíciók változtatására, de a negyedéves inflációs jelentés miatt izgalmas lehet az esemény.

A német IFO gazdasági hangulatindex friss adata szerda délelőtt jelenik meg, emellett a brit és az eurózónás inflációra lehet érdemes figyelni.

Az MNB hete csütörtök délelőtt folytatódik, várhatóan a szokásos időpontban, 10 órakor mutatja be inflációs jelentését a jegybank. Emellett hajnalban a japán jegybank lépése mozgathatja a hangulatot, majd délelőtt a brit kiskereskedelem alakulásáról kapunk képet néhány órával a Bank of England döntése előtt. A szakemberek továbbra sem számítanak a kamatkondíciók változtatására a szigetországban, inkább az lesz érdekes, milyen üzenetet küld a BoE a befektetők felé a múlt heti parlamenti választás és a közelgő Brexit között.

Péntekre is maradnak még izgalmas adatok, az MNB a fizetési mérleg harmadik negyedéves számait publikálja reggel, a KSH pedig a népmozgalom friss számait teszi közzé. Emellett a Pénzügyminisztérium rukkol még ki az államháztartás novemberi részletes statisztikájával. Közben Kínában kamatdöntést tart a jegybank, a briteknél és Amerikában pedig felülvizsgált GDP-adatok jelennek meg.

Címlapkép: John Keeble/Getty Images


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2021-01-07 22:24
Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk - fejtette ki az ATV ...
Makrogazdaság / 2021-01-07 22:18
Boris Johnson miniszterelnök csütörtöki Downing Street-i sajtóértekezleten közölte: a nagy-br ...
Makrogazdaság / 2021-01-07 22:16
A jövő héttől naponta több százezren kaphatják meg a koronavírus elleni oltást az Egyesült ...
Makrogazdaság / 2021-01-07 22:09
A világban 87 161 708-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 882 643-ra a halálos áldo ...
Makrogazdaság / 2021-01-07 16:58
Holnaptól a 19.500 forintos hatósági árnál 15 százalékkal olcsóbban fogja kínálni a koronavír ...