Makrogazdaság

2019-11-19 19:43 - Hatszor több élelmet tudnának biztosítani az óceánok, ha okosan gazdálkodnánk velük (portfolio.hu)

Hatékonyabb gazdálkodással és több technológiai újítás bevezetésével a jelenleginél hatszor nagyobb mennyiségű élelmet lehetne kinyerni a világ óceánjaiból - állapították meg kutatók, akik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) halászattal foglalkozó mai római tudományos tanácskozásán ismertették az eredményeiket.

A szakemberek becslései szerint az óceánok több mint a kétharmadát tudnák biztosítani annak az állatifehérje-mennyiségnek, amelyre - az ENSZ szakértőinek előrejelzései szerint - a következő évtizedekben szüksége lesz az emberiségnek. A halak jelenleg egyötödét adják az emberek által fogyasztott állati fehérjének.

A vízi élelmiszertermelés általában kisebb hatással van az éghajlatra, mint a földművelés, és nem is korlátozzák olyan tényezők, mint a megművelhető földterületek és a vízkészletek fogyatkozása. Az óceánokból kinyert táplálék továbbá tápanyagokban gazdag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz.

Az óceánra épülő iparágak kezelési módjának gyors és széles körű megváltoztatásával, valamint az ökoszisztémák egészségének megőrzésével, hosszú távon biztosíthatjuk az élelmiszerbiztonságunkat és emberek millióinak életét

- mondta Christopher Costello, a jelentés vezető szerzője.    

Megfelelő reformokkal a halászati ipar termelése a mostanihoz képest 20 százalékkal, az előrejelzésekhez képest pedig akár 40 százalékkal növekedhetne.    

A kutatók szerint a legnagyobb potenciál a kagylótenyésztésben rejlik, ráadásul ezek a puhatestűek elfogyasztják a környezetükben lévő szerves anyagokat, ami segíthet a vízminőség javításában is.

A szakemberek kutatásokat szorgalmaznak a hínár táplálékforrásként, különösen az állateledelek halalapú összetevőinek helyettesítőjeként való alkalmazásáról.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-12-05 15:00
A globális autópiac visszaesésének folytatódására és Németországban több tízezer ágazati munkahely ...
Makrogazdaság / 2019-12-05 14:47
A tervezett új, mindenkire egységesen érvényes bevándorlási szabályozás törvénybe iktatását és a ...
Makrogazdaság / 2019-12-05 13:42
Azonnali változtatások kellene az energiaiparban és az élelmiszertermelésben a klímaválság ...
Makrogazdaság / 2019-12-05 11:49
A november végi pécsi konferencián már beharangozták, ma pedig hivatalosan is útjára indították azt ...
Makrogazdaság / 2019-12-05 11:42
A technológia és a pénz forradalmának korát éljük, új világrend kezd kialakulni, az új kihívásokra ...