Makrogazdaság

2019-09-17 11:01 - Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint! (portfolio.hu)

334 az új mélypont

Az elmúlt percekben elérte a 334-es szintet az euró/forint kurzus, ez az új történelmi mélypont. Ma a régiós devizákkal együtt esik a forint, azonban a hazai deviza gyengüléséhez hozzájárult Matolcsy György MNB-elnök rövid cikke is.

Matolcsy az alacsony kamatok örökkévalóságáról ír

A Bloomberg Businessweek egy nyári cikkére hivatkozva tett közzé egy rövid írást Matolcsy György. A Növekedés.hu oldalon megjelent írásban a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tartósan alacsony kamatok mellett érvel, bár nem teljesen világos, hogy a cikk értelmezésről vagy továbbgondolásáról van-e szó. Az írás nem tartalmaz újdonságot a jegybank eddig ismert szerepfelfogásához képest, illetve nincs is közvetlen monetáris politikai üzenete, mégis hozzájárulhatott a forint mai, új történelmi mélypontra gyengüléséhez, hiszen mégis csak az MNB-elnöke mondja ki, hogy a monetáris politikák tartósan lazák maradnak a világban.

Tovább

333,52 az új csúcs

A rekordgyenge forint is szóba kerül majd a Budapest Economic Forum konferenciánkon.

Az elmúlt percekben 333,52-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez új csúcsot jelent az árfolyamban. 

Már 333 felett az euró

Délelőttre tovább gyengült a forint az euróval szemben, a jelenlegi 333,1 körüli árfolyam már 0,3%-kal magasabb a hétfőinél. A dollár 302,3 forintba kerül, az angol font pedig 375,4 körül jár. Az újabb gyengülés elsősorban az amerikai-iráni feszültségeknek köszönhető, emellett a Fed holnapi döntésével kapcsolatos várakozások határozzák meg a hangulatot. 

A forint kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum 2019 konferencián október 16-án.

Kedd reggel 332,4 közelében járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt magasabb a hétfő esti árfolyamnál. Így a magyar deviza kézzelfogható közelségbe került 333,5 körüli mélypontjától, tegnap 332,5 körül is járt az euró-forint jegyzés. A dollárral szemben most 301,8-nál járunk, míg az angol font 374,6 forintba került.

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, míg a feltörekvő piacokon a török líra minimális, 0,1 százalékos gyengülést mutat a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,4 százalékot veszített.

Az euró-dollár jegyzés tegnap átmenetileg az 1,10-es lélektani határ alatt is járt, vagyis továbbra is kifejezetten erős a dollár, amihez hozzájárulnak a nemzetközi feszültségek is, most éppen az olajár emelkedése és a lehetséges amerikai-iráni feszültség aggasztja a befektetőket. Kedd reggel 1,1005 körül jár a keresztárfolyam, ami a holnapi Fed döntés előtt kiemelten fontos a piac számára, hiszen hosszabb távon az amerikai jegybank lépése döntheti el az irányt. Az újabb 25 bázispontos kamatcsökkentést szinte biztosra veszik a befektetők, ha emellett a jövőbeli lazításokkal kapcsolatban óvatos hangot üt meg a Fed, akkor az akár további dollárerősödést válthat ki, ha viszont utalnak arra, hogy még az idén egy vagy több vágás jöhet, akkor elvileg felfelé fordulhat az euró-dollár. A japán jen minimális gyengüléssel kezdte a napot, míg az angol font 0,1 százalékkal gyengül.

A befektetők ma elsősorban az amerikai-iráni konfliktussal kapcsolatos hírekre figyelhetnek, emellett a Fed holnapi döntésével kapcsolatos várakozások határozhatják meg a hangulatot.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-02-18 16:28
A magyarok 53%-ának fejében pozitív kép él az Európai Unóról, ez az összes tagállam közül a hatodik ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 16:27
Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 16:04
Az Audi vezetése átadta az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációjának az új ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:58
Kilenc tagállam szakterületi vezetői újabb kísérletet tettek arra, hogy az első Mobilitási Csomag ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:46
A Magyarország Kormánya és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás ...