Makrogazdaság

2019-09-16 05:55 - 340 vagy 350? Hol lehet vége a forint vesszőfutásának? (portfolio.hu)

Ez már nem csak átmeneti gyengélkedés

A forint és a monetáris politika kilátásai is szóba kerülnek október 16-án a Budapest Economic Forum 2019 konferencián.

Az utóbbi hetekben érezhetően gyengült a forint az euróval szemben, ma már nem mondhatjuk azt, hogy csak átmeneti megingásról van szó, ráadásul a régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítők voltunk. Az euró-forint árfolyam minimális kilengéssel augusztus vége óta 330 felett van, vagyis a lélektani határ sem állította meg a gyengülést.

Arról többször írtunk, minek köszönhető a forint gyengélkedése:

  1. Az MNB továbbra is ultra laza monetáris politikát tart érvényben, és várhatóan nem is emel a közeljövőben a 0,9%-os alapkamaton. Sőt, az utóbbi napok nyilatkozatai (Matolcsy György előadása és cikke) arra utal, hogy inkább a további élénkítés felé történhet elmozdulás.
  2. A nemzetközi hangulat továbbra sem jó, a befektetők kockázatkerülése erősödött az utóbbi hetekben. Ez részben az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak, részben a hard Brexittől való félelemnek, részben pedig az európai recessziós félelmeknek köszönhető.

A nyári gyengülésben először a második tényező volt erősebb, hiszen augusztusban kiéleződtek a kereskedelmi feszültségek, az inverz hozamgörbe pedig recessziót kezdett árazni. Az utóbbi napokban viszont inkább mintha a magyar érvek szólnának a forint ellen, ennek köszönhető a forint alulteljesítése. Egyrészt az augusztusi 3,1%-os infláció még kényelmesebb helyzetbe hozta a jegybankot, hiszen nem kell aggódnia az áremelkedés miatt, másrészt ahogy említettük, Matolcsy György a további gazdaságélénkítés szükségességéről beszélt. Fontos szempont, hogy hiába a gyenge forint, az MNB és a kormány is arra utalt, hogy nem aggódnak az árfolyam miatt, nincs árfolyamcéljuk.

De meddig eshetünk?

Az elmúlt napok legfontosabb kérdése az, meddig tarthat a jelenlegi gyengülő tendencia a forint piacán. Mivel a fenti tényezők továbbra is bizonytalanságot hordoznak, ezért

nem lehet arra számítani, hogy rövidtávon jelentősen erősödne a magyar deviza, valószínűleg a következő hónapokban is a 330 körüli sáv (325-335) lehet irányadó a forint piacán.

Csütörtökön frissítette prognózisát a JP Morgan, az amerikai befektetési bank szakemberei szerint az év végére 335-ig gyengülhet a forint, majd jövőre fokozatosan tovább emelkedhet az árfolyam, egy év múlva már 344 forintot kérhetnek a piacon egy euróért. Részben emiatt az elemzők a forint shortolását javasolják a dollárral szemben, szerintük a jelenlegi 300 körüli árfolyam 310-ig is emelkedhet, ott érdemes lenne realizálni a nyereséget.

Az amerikai bank elemzői szerint a további jegybanki lazítás kockázata miatt érdemes jelenleg alulsúlyozni a forintot és piaci súlyozásra javasolják a forintkötvényeinket. A JP Morgan a napokban egy másik elemzésben már felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbra is viszonylag magas maginfláció és a forint gyengülése miatt minimális tere lehet a lazításra a Monetáris Tanácsnak, ennek ellenére 30% esélyt adnak arra, hogy mégis megpróbálnak valamilyen lépéssel élénkíteni.

Jó esély van arra, hogy Magyarország lesz az első kelet-közép-európai ország, mely ismét a lazítás útjára lép

írták az elemzésben.

Kiemelik, hogy az utóbbi hetek forintgyengülésében hatása lehetett annak is, hogy a külföldi befektetők augusztus eleje óta mintegy 750 millió dollár értékben adtak el forintkötvényeket, ami automatikus forinteladást jelentett, illetve egyre jelentősebb forint elleni pozíciók épültek fel a piacon. A következő időszakban erre rátehet még egy lapáttal a fizetési mérleg bizonytalansága, a gyenge külső növekedés, illetve a Brexit miatti kockázat.

Érdekesség, hogy a bank elemzői szerint az MNB utóbbi hetekben tett lépései is ráerősítenek a forint gyengülésére, hiszen a jegybank ismét elkezdte növelni a devizaswap-állományt, ami olcsóvá teszi a forint elleni short pozíciók tartását és növelését.

A Commerzbank szakemberei is azt emelték ki pénteki elemzésükben, hogy a jegybank ultra laza monetáris politikája és a hard Brexit miatti kockázatok gyengítették az utóbbi napokban a forintot. Ugyanakkor szerintük a következő időszakban a forint fokozatosan találhat magára, az év végére 325-ig erősödhet vissza, majd jövőre fokozatosan 315-ig kapaszkodhat. Ez részben annak köszönhető, hogy javulhat a régió kockázati megítélése, másrészt azt gondolják, hogy a forint együtt mozoghat az euróval, vagyis az euró-dollár emelkedésével párhuzamosan erősödhet a magyar deviza.

Jövő hét kedden adhat irányt az MNB

Azzal, hogy a jegybank kamatpolitikája nagyban befolyásolja az árfolyamot, felértékelődnek a jövőbeli kamatdöntések. A következőre pedig már nem is kell sokat várni, hiszen bő egy hét múlva összeülnek a Monetáris Tanács tagjai, ráadásul friss növekedési- és inflációs előrejelzését is közzéteszi az MNB. A kamatokban szinte biztosan nem lesz változás, kérdés, hogy a jelenlegi tartósan gyenge forint visszatartja-e attól a döntéshozókart, hogy nem konvencionális eszközökkel tovább lazítsanak. Ilyen eszközök lehetnek:

  • A jegybanki kommunikáció, jelezhetik például, hogy az inflációs kockázatok lefelé mutatnak, ami a jövőbeli lazítás lehetőségére utalhat.
  • Az eddigi eszközök finomhangolása, például a devizaswapokon keresztül további likviditásnövelés. Az utóbbi hetekben már növelték a swapok állományát, de a jegybank eddig tartotta magát ahhoz, hogy ez nem jelent lazítást.
  • Elindíthat akár új hitelezést élénkítő programot is a jegybank, melynek keretében olcsó forrást juttatna a bankoknak, hogy azt továbbhitelezzék, így élénkülhetne a gazdasági növekedés. Az elmúlt években volt erre példa a Növekedési Hitelprogrammal például.
  • Az igazán nagy dobás valamilyen új eszköz bevetése lenne, például direkt állampapírvásárlásé. Erre minimális az esély, de néhány éve ez az esély nulla volt, ma pedig már vannak olyan szakértők, akik szélsőséges forgatókönyvként el tudják képzelni.

Vagyis a következő hetekben-hónapokban érdemes lesz figyelni a nemzetközi piaci fejleményekre és a jegybank lépéseire. Ha enyhülnek a kereskedelmi háborús veszélyek, rendeződik a Brexit sorsa és kicsit stabilizálódnak a gazdasági kilátások, akkor az jó hír lehet a forint számára. Ugyanígy pozitív lenne az árfolyam szempontjából az, ha a Monetáris Tanács óvatosan nyilatkozna a további lazítás lehetőségéről vagy teljesen kizárná azt.  

Most azonban nagyobb esélyt látunk arra, hogy a piaci feszültségek nem oldódnak meg egyhamar, az MNB pedig nyitva hagyja az ajtót a további lazítás előtt, így már az esetlegesen 325-ig erősödő forint is meglepetés lenne.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-02-18 16:04
Az Audi vezetése átadta az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációjának az új ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:58
Kilenc tagállam szakterületi vezetői újabb kísérletet tettek arra, hogy az első Mobilitási Csomag ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:46
A Magyarország Kormánya és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:39
A nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók számára 2020. január 1-jéig volt kötelező a ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 14:32
Elfogadta az Európai Tanács illetékes testületének mai ülése az alábbi következtetéseket, ...