Makrogazdaság

2019-08-23 12:46 - Három a magyar igazság: itt a kormány új nyugdíjkifizetése (portfolio.hu)
Háromszor háromezer forintos rezsiutalványt oszt ki a kormány szeptember 30-ig minden nyugdíjasnak, hogy jövő tavaszig abból is fizethessék az áram- és gázszámlájukat, illetve minden közmunkás is kap nettó 54 ezer forintnyi, azaz kvázi 13. havi bérnek megfelelő, egyszeri kifizetést - jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kifizetést a vártnál jobb gazdasági teljesítménnyel indokolta, igaz azt is mondta, hogy a nyugdíjasoknak emiatt lesz majd még nyugdíjkiegészítés és prémium is később.

A rezsiutalványokat jövő március 31-ig lehet felhasználni az áram -és gázszámlák kifizetésekor. A közfoglalkoztatottakra vonatkozó szabály pedig úgy szól, hogy azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Mivel nyugdíjszerű ellátásban idén nagyjából 2,15 millió ember részesül Magyarországon, így számukra a 9 ezer forintnyi kifizetés mintegy 19 milliárd forintnyi költségvetési kiadást jelent. A közfoglalkoztatottaknál nagyjából 100 ezer fővel számolva a jogosultsági feltételeket, nettó 5-5,5 milliárd forintnyi kiadásról beszélhetünk éppen az őszi önkormányzati választások előttre időzítve.


Gulyás a tájékoztatón azt a minapi kormánydöntést is ismertette, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül a felsőoktatás irányítása, amely területet továbbra is Bódis József államtitkár vezeti majd. Azt is jelezte: a közoktatási területet megerősítetik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni a területet és a változások szeptember 1-jén életbe lépnek.

A bejelentések között az is elhangzott, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől Andy Vajna korábbi halála után.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-02-18 16:28
A magyarok 53%-ának fejében pozitív kép él az Európai Unóról, ez az összes tagállam közül a hatodik ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 16:27
Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 16:04
Az Audi vezetése átadta az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációjának az új ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:58
Kilenc tagállam szakterületi vezetői újabb kísérletet tettek arra, hogy az első Mobilitási Csomag ...
Makrogazdaság / 2020-02-18 15:46
A Magyarország Kormánya és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás ...