Makrogazdaság

2019-05-24 17:13 - Máris zsarolná Brüsszelt May lehetséges utódja (portfolio.hu)
Megpróbálná újratárgyalni a Brexit-megállapodást, de felkészülne a megegyezés nélküli kilépésre is, ha az EU nem hajlandó engedni - mondta pénteken Boris Johnson volt brit külügyminiszter, aki a legesélyesebb jelölt lehet Theresa May helyére a kormányfői székbe.

A brit miniszterelnök péntek délelőtt jelentette be, hogy június 7-én távozik pártja éléről, majd ha sikerül megtalálni utódját, akkor a miniszterelnöki pozícióból is. A szigetországban most Boris Johnson egykori külügyminisztert tartják a legesélyesebbnek a posztra, a politikus egy svájci konferencián szólalt meg May bejelentése után.

Johnson kiemelte: pragmatikus kilépésre van szükség az EU-ból, megválasztása esetén kezdeményezné a Brexit-megállapodás újratárgyalását, elsősorban a sokat vitatott ír határkérdés tisztázását. Ha azonban Brüsszel nem hajlana az alkura, akkor szerinte az országnak fel kell készülnie a megállapodás nélküli kilépésre (no-deal Brexit) is.

Csak úgy tudunk jó megállapodást elérni, ha felkészülünk a megállapodás nélküli Brexitre is

- mondta Boris Johnson.

Hozzátette: hisz abban, hogy október végéig az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, ez a legvégső időpont jelenleg. Johnson eddig is a Brexit híve volt, szerinte inkább ki kellene lépni megállapodás nélkül, mint tovább alkudozni. Egy újabb népszavazás pedig szerinte "nagyon megosztó" lenne az ország számára.

Közben az ír miniszterelnök is megszólalt a pletykákkal kapcsolatban, Johnson esetleges miniszterelnökségére utalva azt mondta, hogy "a következő időszak nagyon veszélyes lehet Írország számára".

(Bloomberg)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-06-18 11:14
Megerősítette idei, de csökkentette jövő évi német GDP-növekedési előrejelzését a müncheni ifo ...
Makrogazdaság / 2019-06-18 07:18
Donald Trump amerikai elnök elrendelte további ezer amerikai katona Közel-Keletre küldését - ...
Makrogazdaság / 2019-06-17 21:19
Tizenegymilliárdra emelkedhet 2100-ra a Föld lakossága - közölte az ENSZ Gazdasági és Szociális ...
Makrogazdaság / 2019-06-17 21:01
Fegyverarzenáljuk korszerűsítésébe és fejlesztésébe kezdtek az atomhatalmak, miközben a nukleáris ...
Makrogazdaság / 2019-06-17 19:14
Rosszul lett és meghalt hétfőn Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfő egy bírósági tárgyalás ...