Makrogazdaság

2019-05-24 17:13 - Máris zsarolná Brüsszelt May lehetséges utódja (portfolio.hu)
Megpróbálná újratárgyalni a Brexit-megállapodást, de felkészülne a megegyezés nélküli kilépésre is, ha az EU nem hajlandó engedni - mondta pénteken Boris Johnson volt brit külügyminiszter, aki a legesélyesebb jelölt lehet Theresa May helyére a kormányfői székbe.

A brit miniszterelnök péntek délelőtt jelentette be, hogy június 7-én távozik pártja éléről, majd ha sikerül megtalálni utódját, akkor a miniszterelnöki pozícióból is. A szigetországban most Boris Johnson egykori külügyminisztert tartják a legesélyesebbnek a posztra, a politikus egy svájci konferencián szólalt meg May bejelentése után.

Johnson kiemelte: pragmatikus kilépésre van szükség az EU-ból, megválasztása esetén kezdeményezné a Brexit-megállapodás újratárgyalását, elsősorban a sokat vitatott ír határkérdés tisztázását. Ha azonban Brüsszel nem hajlana az alkura, akkor szerinte az országnak fel kell készülnie a megállapodás nélküli kilépésre (no-deal Brexit) is.

Csak úgy tudunk jó megállapodást elérni, ha felkészülünk a megállapodás nélküli Brexitre is

- mondta Boris Johnson.

Hozzátette: hisz abban, hogy október végéig az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, ez a legvégső időpont jelenleg. Johnson eddig is a Brexit híve volt, szerinte inkább ki kellene lépni megállapodás nélkül, mint tovább alkudozni. Egy újabb népszavazás pedig szerinte "nagyon megosztó" lenne az ország számára.

Közben az ír miniszterelnök is megszólalt a pletykákkal kapcsolatban, Johnson esetleges miniszterelnökségére utalva azt mondta, hogy "a következő időszak nagyon veszélyes lehet Írország számára".

(Bloomberg)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-09-18 09:00
Kedden új történelmi mélypontra esett a forint, így 334 feletti euró/forint árfolyamokat is ...
Makrogazdaság / 2019-09-17 11:01
2019. szeptember 17. 12:49 334 az új mélypont Az elmúlt percekben elérte a ...
Makrogazdaság / 2019-09-16 08:35
A forint 311,6 körül járt hétfő reggel az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt magasabb a ...
Makrogazdaság / 2019-09-16 05:55
Ez már nem csak átmeneti gyengélkedés A forint és a monetáris politika kilátásai is szóba kerülnek ...
Makrogazdaság / 2019-09-13 17:08
Napközben héthavi csúcsra kapaszkodott az angol font a dollárral szemben 1,25 közelében, mert a ...