Makrogazdaság

2019-05-24 08:39 - Brexit: ma bejelentheti távozási menetrendjét Theresa May (portfolio.hu)
Több brit lap és a Reuters reggeli híre szerint ma várhatóan bejelenti távozási menetrendjét Theresa May brit kormányfő. Már szerdán is voltak olyan hírek, hogy ez a bejelentés ma, pénteken, megtörténhet, mert tarthatatlanná vált May helyzete: saját pártján belül is több tucat képviselő fordult el tőle a második népszavazásról szóló lehetőség keddi belengetésével, ami végül visszafelé sült el.

2019.05.21 17:03 Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet

2019.05.22 10:30 Visszafelé sült el May újabb Brexit-népszavazási húzása

A távozási menetrend mára várható bejelentésének közvetlen oka az, hogy a pártszabályzatról döntő 1922-es bizottság elnöke mára kért tárgyalási időpontot Maytől, hogy közölje vele a szerda esti szavazás részleteit, és azt, hogy várhatóan december előtt megindítanák ellene az újabb bizalmatlansági indítványt. Az eddigi pártszabály az volt, hogy egy évig nem lehet újra bizalmatlansági indítványt benyújtani May ellen, azaz a tavaly decemberben May által megnyert indítványhoz képest idén decemberig nem tudná megbuktatni saját pártja őt a pártvezetés és a kormány élén. Az 1922-es Bizottságban azonban most szerdán már másodszorra próbálták megváltoztatni ezt a szabályt és esélyes, hogy ez most sikerült is, de a tagok által aznap leadott szavazatokat egyelőre nem bontották fel, várnak vele, hogy May mit lép, hajlandó-e távozni.

Nagyon valószínű, hogy hajlandó erre, és így várhatóan ma be is jelenti ennek menetrendjét. A pártvezető és miniszterelnök-csere nem jelent előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban, "csupán" azt, hogy a csúcsvezető személyében következik be változás.


A vezetőváltási folyamat a jelöltek számától és a belső pártviták erősségétől függően 2-3 hónapig tart, és úgy zajlik, hogy a pártelnöki tisztségre jelentkezők közül előbb kiválasztják a két legnagyobb támogatottsággal rendelkezőt, majd őket a párt bő 120 ezer tagjával megszavaztatják és aki a több szavazatot kapja, ő lesz a pártelnök és egyúttal a miniszterelnök. Ezalatt May ügyvezető miniszterelnök marad, így például a jövő heti Donald Trump-látogatás idején még ő tudja majd fogadni az amerikai elnököt Londonban. A legnagyobb esélyű jelölt jelenleg Boris Johnson volt brit külügyminiszter és volt londoni polgármester, igaz például az Economist tegnapi cikke szerint alaponsan át kell gondolni a Konzervatív Párt tagságának azt, hogy tényleg őt akarják-e miniszterelnöknek.

May a Brexit-szavazás 2016-os sikere után lett miniszterelnök, mivel David Cameron lemondott tisztségéről. Ő a népszavazást azért "erőltette", hogy letörje a pártján belül a kilépést szorgalmazókat, de végül több ok miatt a népszavazási kezdeményezés sikeres lett. May tehát csaknem napra pontosan 3 évig lesz majd miniszterelnök egy kifejezetten viharos időszakot maga mögött hagyva.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-09-18 09:00
Kedden új történelmi mélypontra esett a forint, így 334 feletti euró/forint árfolyamokat is ...
Makrogazdaság / 2019-09-17 11:01
2019. szeptember 17. 12:49 334 az új mélypont Az elmúlt percekben elérte a ...
Makrogazdaság / 2019-09-16 08:35
A forint 311,6 körül járt hétfő reggel az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt magasabb a ...
Makrogazdaság / 2019-09-16 05:55
Ez már nem csak átmeneti gyengélkedés A forint és a monetáris politika kilátásai is szóba kerülnek ...
Makrogazdaság / 2019-09-13 17:08
Napközben héthavi csúcsra kapaszkodott az angol font a dollárral szemben 1,25 közelében, mert a ...