Makrogazdaság

2019-01-12 15:10 - Az FBI nyomozást indított Donald Trump ellen 2017-ben (portfolio.hu)
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy orosz érdekeket szolgál - állította a The New York Times című napilap az internetes oldalán szombat hajnalban.

A lap névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi menesztése után indították el. A nyomozás - a The New York Times szerint - két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump tudatosan vagy öntudatlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

A lap állítása szerint a vizsgálat nagyon rövid idő alatt "beolvadt" a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. Erre a bizottság eddig nem talált bizonyítékokat, Trump azon korábbi munkatársait, akiket elítéltek, más - elsősorban korábbi gazdasági bűncselekményeik - miatt vontak felelősségre.

A The New York Times nem írt arról, hogy milyen következtetésekre juthattak az FBI nyomozásai. A cikkre Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő azonnal reagált, "abszurdnak" nevezte a lap állításait. "James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki" - hangsúlyozta. Leszögezte egyúttal Trump elődjére utalva: "Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal".

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-01-15 21:47
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az elsők között szólalt meg az uniós vezetők közül a brit ...
Makrogazdaság / 2019-01-15 20:24
Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit tartalmazó megállapodás ...
Makrogazdaság / 2019-01-15 20:17
Sorozatban a negyedik éve emelkedik a szegénységi kockázatnak kitett nyugdíjasok aránya az Európai ...
Makrogazdaság / 2019-01-15 19:55
A Népszava úgy értesült kedd este, hogy a tudományos akadémia kutatóközpontjainak és független ...
Makrogazdaság / 2019-01-15 18:37
Már idén elkezdődhet a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjének bővítése, ...