Makrogazdaság

2018-12-07 17:25 - Varga: lehet akár 3% is a gazdasági növekedés (portfolio.hu)
A következő években a minőségi változásokra kell helyezni a hangsúlyt a gazdaságpolitikában - jelentette ki Varga Mihály a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által rendezett "Vállalkozók Napja" díjkiosztón. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: lehet akár 3 százalék is a gazdasági növekedés, az elsődleges cél, hogy a gazdaság szerkezete, a növekedés összetétele legyen jobb, ehhez versenyképességben, hatékonyságban, minőségben kell javulni.

Varga Mihály kiemelte: a vállalkozások egyre jobb környezetben működhetnek Magyarországon, a gazdaság 5 százalék felett bővül, csökkennek az adó- és adminisztrációs terhek, nőnek a beruházások és a fogyasztás is. Gazdaságtörténeti jelentőségű a 2016-ban megkötött hatéves adócsökkentési és béremelési megállapodás, amelynek hatása a gazdasági növekedésre százalékpontban mérhető - tette hozzá.

Mint mondta, a megállapodásnak köszönhetően az idei év januárja és szeptembere között közel 12%-kal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, míg a munkáltatói járulékok 27%-ról az idei évre 19,5%-ra csökkentek, jövőre pedig tovább mérséklődnek.

A tárcavezető kifejtette: az Unió legalacsonyabbjának számító 9 százalékos mértékű társasági adó 150 milliárd forintot hagyott a mintegy 580 ezer hazai vállalkozásnál, a kisvállalkozásoknak még kedvezőbbé és még egyszerűbbé vált az adózása, és az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó mértéke.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-05-20 13:50
Hétfői brit sajtóértesülés szerint a londoni miniszterelnöki hivatal stábfőnöke attól tart, hogy ha ...
Makrogazdaság / 2019-05-20 12:32
Ukrajna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást felülvizsgálná, vagy helyette újat ...
Makrogazdaság / 2019-05-20 10:23
Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási ...
Makrogazdaság / 2019-05-20 09:30
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága ...
Makrogazdaság / 2019-05-20 09:22
Elhunyt Nagy Ferenc József volt országgyűlési képviselő, az egykori Antall- majd Boross-kormány volt ...