Makrogazdaság

2018-11-09 07:31 - Kiderült: kamuzik Észak-Korea a nukleáris leszerelésről (portfolio.hu)
Augusztus óta nem tapasztalható további bontási tevékenység Észak-Korea rakétafejlesztő központjában - jelentette csütörtökön a 38 North című, Észak-Koreával foglalkozó amerikai szakportál.

Phenjan a nukleáris leszerelés jegyében azt ígérte, hogy lebontja a Dongcsang-riben található létesítmény rakétahajtómű-kísérleti részét és kilövőállását. A 38 North szerint az október végén készült friss műholdfelvételek arról tanúskodnak, hogy augusztus óta nem történt további bontás a központban. A lap szerint egy raktár tetején új berendezést is elhelyeztek, vélhetően egy szellőztetőt.

Észak-Korea és az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nyári csúcstalálkozója óta rendszeresen egyeztet, miután Phenjan - határidő nélkül - elkötelezte magát az Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter e heti megbeszéléseit viszont váratlanul lemondták.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ezzel párhuzamosan New Yorkban arról beszélt, hogy a megbeszéléseket azért halasztották el, mert Észak-Korea nem készült fel rájuk. A diplomata szerint Washington és Phenjan viszonya jelenleg szívélyesnek mondható. Haley az ENSZ BT ülése után arról is beszélt, hogy Oroszország az Észak-Koreát sújtó szankciók lazítását akarja elérni, de Washington ezt nem fogja megengedni.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-11-19 21:42
Meghozhatja a szükséges áttörést az eurózóna költségvetésének tervezetéről beterjesztett közös ...
Makrogazdaság / 2018-11-19 16:58
Támogatásukról biztosították a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás ...
Makrogazdaság / 2018-11-19 16:02
A fejlesztési tartalék képzésének lehetősége az idei 500 millióról 10 milliárd forintra ugrik jövőre ...
Makrogazdaság / 2018-11-19 12:16
Küszöbön áll a Theresa May brit kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítvány elindítása, miközben ...
Makrogazdaság / 2018-11-19 12:05
Technikai okok miatt megváltozik az Otthon Melege Program utolsó fordulójának időpontja, így a ...