Makrogazdaság

2018-10-12 15:52 - Elengedik a törökök az amerikai hitszónokot, mégis gyengül a líra (portfolio.hu)
A Fehér Ház előzetes várakozásaival összhangban ma úgy döntött egy török bíróság, hogy azonnali hatállyal szabadon engedhető Brunson amerikai hitszónok. Az ügy jelentősen terhelte az utóbbi hónapokban a két ország viszonyát és kereskedelmi háborús lépéseket is kiváltott. A geopolitikai feszültség enyhülése és a vámháborús lépések várható visszafordítása ellenére a török líra kezdetben gyengüléssel reagált a líra.

A török bíróság úgy döntött, hogy bő 3 éves börtönbüntetésre ítéli Brunson hitszónokot, de rögtön azt is jelezte, hogy az előzetes letartóztatásban töltött idővel együtt ezt már lényegében "letudottnak" lehet tekinteni, így igazságügyi őrizetét megszüntette. Brunson tehát várhatóan napokon belül hazatérhet majd az Egyesült Államokba.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok hatóságai és maga Donald Trump elnök is határozottan követelte a szerintük indokolatlanul letartóztatott Brunson szabadon bocsátását és nyomatékul (illetve a jelentős líragyengülés török versenyképességet javító hatását ellensúlyozandó) jelentősen emelte az Egyesült Államok a török importtermékekre a vámokat. Erre Törökország is válaszlépéseket tett és a két ország viszonyát ez jelentősen rontotta. Ezen felül a feszültséget növelte az is, hogy a törökök nem Amerikától, hanem Oroszországtól rendeltek rakétavédelmi rendszert. Most viszont Brunson elengedésével megnyílhat az út a két ország közötti kapcsolatok normalizálódása irányába, tekintettel arra, hogy egyébként mindkettő NATO-tag és a közel-keleti térségben Amerika fontos támasza Törökország.

A mai bírósági fejleményt a török lírába már feltehetően beárazták az elmúlt napokban ugyanis jelentősen erősödött. Ezzel függhet össze, hogy a bejelentés utáni fél órában a líra 5,86-ról 5,96 körülig visszagyengült a dollárral szemben. Közben a dolláralapú török államkötvények árfolyama megugrott, hozamuk tehát csökkenni kezdett.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-06-24 13:21
Nincs bizonyíték arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek ...
Makrogazdaság / 2019-06-24 10:22
A vártnak megfelelően tovább csökkent az IFO üzleti hangulatindex értéke. Az viszont rossz hír, hogy ...
Makrogazdaság / 2019-06-24 10:11
Két erős figyelmeztetést is kapott a hétvégén Boris Johnson miniszterelnök-esélyes, miszerint amint ...
Makrogazdaság / 2019-06-24 08:29
Nem volt sikeres az iráni célpontok elleni amerikai kibertámadás - közölte Mohamed-Dzsavád Azari ...
Makrogazdaság / 2019-06-24 07:58
Ekrem Imamoglu, az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló jelölt győzött a ...