Makrogazdaság

2018-08-10 15:18 - Törökország épp haláltusáját vívja, Trumpnak sikerült még egyet belerúgnia (portfolio.hu)
Donald Trump elrendelte a Törökországra kivetett acél- és alumíniumvámok megduplázását - jelentette be Twitter-bejegyzésében. Az amerikai elnöknek ezzel sikerült még egyet belerúgnia a szenvedő törökökbe, méghozzá egészen szürreális indokkal.

Recep Tayyip Erdogan török államfő tegnapi, illetve mai nyilatkozatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a török líra súlyos árfolyamválságba került.

2018.08.10 13:29 Megszólalt Erdogan: Nem fogjuk elveszíteni a háborút, mindenki váltsa át pénzét lírára!
2018.08.10 08:35 Erdogan a líra zuhanásáról: Allah velünk van!

Ha ez még nem lett volna elég a haláltusáját vívó lírának, Donald Trumpnak most sikerült még egyet belerúgnia a szenvedő országba. Az amerikai elnök Twitteren jelentette be, hogy jóváhagyta a Törökországra kivetett alumínium- és acélvámok mértékének megduplázását, vagyis előbbit 10%-ról 20%-ra, utóbbi 25%-ról 50%-ra emeli.

Azonban az indoklás egészen szürreálisra sikerült: Trump szerint azért van szükség erre a lépésre, mivel a líra sokat veszített értékéből a nagyon erős dollárral szemben.

Trump indoklásából az olvasható ki, hogy az elnök szerint a törökök szándékosan értékelik le devizájukat, hogy ezzel magukat versenyelőnybe juttatva kerüljék meg az amerikai vámokat. Ez nyilván abszurd állítás, hiszen Törökországnak a líra ilyen ütemű és mértékű esése nagyon fáj, így nem beszélhetünk arról, hogy szándékosan gyengítenék devizájukat. A dolog iróniája, hogy a törökök újabb büntetése a líra további gyengülését hozta magával, vagyis Trumpnak gyakorlatilag sikerült még egyet belerúgnia a haláltusáját vívó lírába.

Törökország épp haláltusáját vívja, Trumpnak sikerült még egyet belerúgnia
Klikk a képre!


Bár az amerikai acélimporton belül nem elhanyagolható Törökország súlya (2017-ben a teljes, 29,1 milliárd dolláros behozatal 5,6%-át adta), a követlen gazdasági hatásnál sokkal fontosabb a mögöttes tartalom, amit a lépés sugall. Az amerikai elnök mostani bejelentése újabb üzenet a piaci szereplők számára, hogy az amerikai-török kapcsolatok javulásáról egyelőre szó sincs, márpedig ez elengedhetetlen lenne a líra árfolyamának stabilizálásához.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-10-16 18:42
Bejelentette kedden lemondását ígéretéhez híven Nikol Pasinján örmény kormányfő, hogy felgyorsítsa ...
Makrogazdaság / 2018-10-16 15:19
Rohamosan nő az elektronikus számlafizetés népszerűsége Magyarországon - derül ki a Díjnet független ...
Makrogazdaság / 2018-10-16 15:11
Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a ...
Makrogazdaság / 2018-10-16 10:12
A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte ...
Makrogazdaság / 2018-10-16 09:48
Az Affidea és a Rózsakert Medical Center elsőként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus ...