Makrogazdaság

2018-08-10 09:35 - Beteljesült Varga Mihály nagy jóslata! (portfolio.hu)
Megjött a magyarok hűtővásárlási kedve, ugyanis a válság óta nem vásároltak olyan sok hűtőgépet, mint idén.

Hűtővásárlási csúcsszezon van a kereskedelemben - derült ki a GKI és az Euronics közös piaci jelentéséből. Az elemzésben úgy fogalmaznak: a tavalyi hűtőcsere-programot leszámítva 2008-óta nem volt ekkora hűtőgép vásárlási kedv az országban.

Ezzel úgy tűnik, hogy megvalósult Varga Mihály Pénzügyminiszter 2012-es jóslata. Akkor részben attól várta a fogyasztás fellendülését, hogy

előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni.


"Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégiscsak eljön az az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie. Azt gondolom, hogy az emberek két évig a válság okozta sokk és bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat" - fogalmazott.

És így is történt: 2013-ban elkezdett növekedni a hűtővásárlási kedv, mostanra pedig már elérte a válság előtti szintet.

Beteljesült Varga Mihály nagy jóslata!


A hűtővásárlásoknak kedvez, hogy 2018-ra csökkent a lakosság jövedelmi, megtakarítási helyzetében korábban tapasztalt nagymértékű ingadozás. A javuló jövedelmi helyzet és a pozitívabb lakossági hangulat eredményeként pedig bátrabban költünk nagy értékű műszaki cikkekre is

- olvasható a GKI és az Euronics közös felmérésében.

Az idei hűtőszezonnak emellett a termék hosszú életciklusa is jót tesz:

  • Egy átlagos magyar háztartás 9,5 évente cseréli le hűtőszekrényét. Ezzel ennek a műszaki cikknek a leghosszabb az élettartama a háztartásokban.
  • A tavalyi állami csereprogram előtt az utolsó igazán kiugró cserehullám a gazdasági válság előtt söpört végig az országon. Az akkoriban vásárolt készülékek pedig mostanra lassan élettartamuk végére érnek.
  • Emellett a mostanra tetőző lakáspiaci boom is kedvezően hat a hűtőgéppiacra.


A GKI és az Euronics közös jelentése szerint a cserék oka legtöbbször nem is a modernizálásban keresendő, hanem a lecsökkent hűtési teljesítményben és az ebből fakadó meghibásodásokban, amit a nyári meleg és a párás levegő jobban felszínre hoz.

A gépek élettartamára jellemző, hogy a cserére szánt hűtők többségét még tovább tudják értékesíteni az eredeti tulajdonosok, vagy bekerülnek a háztartáson belül egy - hűtőteljesítmény szempontjából - kevésbé kényes helyre (pl.: garázs, pince, kamra, hétvégi ház stb.) másodlagos hűtőként.

A GKI fogyasztói felmérései szerint a vásárlás előtt álló háztartások idén átlagosan 68 ezer forint körüli összeget szánnak hűtőre.


A hosszú élettartam miatt a vásárlást tervezők többsége nehezen igazodik ki az éppen aktuális trendek és hangzatos funkciók tengerében, ráadásul az összehasonlíthatóság a gyártóknak sem feltétlenül érdeke.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2019-02-19 21:41
Zamárdiban kedden terepszemlét tartottak a Red Bull Air Race szervezői, miután a múlt héten Fonyód ...
Makrogazdaság / 2019-02-19 17:27
Aláírta ma Kijevben Petro Porosenko ukrán államfő azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerült az ...
Makrogazdaság / 2019-02-19 16:49
Bernie Sanders vermonti szenátor kedden hivatalosan is bejelentette, hogy ismét jelölteti magát a ...
Makrogazdaság / 2019-02-19 14:52
Várhatóan nem állítja majd meg a magyar demográfiai helyzet romlását az új családvédelmi akcióterv, ...
Makrogazdaság / 2019-02-19 13:51
Oroszország ellen 62 országban 159 féle kereskedelmi korlátozás van érvényben, amelyek 2018-ban 6,3 ...