Ingatlan

2019-11-19 07:15 - Már melegszik: az ingatlanpiacon is eljött a változás ideje (portfolio.hu)

A klímasemlegesség, a kibocsátott károsanyagok mennyisége EU-s, illetve a hazai gazdaság egész területén az egyik legaktuálisabb témakör. Ingatlanpiaci értelemben a legfontosabb feladat, hogy megfelelően tervezzük, építsük az épületeket, a fenntartás és a használat során pedig ügyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljük a már így is szenvedő környezetünket. Az biztos, hogy amint a fenntarthatósági megoldások alkalmazásai beindulnak a fejlesztési piacon, egy jelentős átrendeződést fogunk tapasztalni az ingatlnaszakmai erőviszonyokban.

Egy ingatlanpiacon tevékenykedő cég nemcsak a saját közvetlen energiafelhasználásával van befolyással a környezetre, általában a teljes ellátási láncához kapcsolódik karbonlábnyom. Egy fejlesztőnek számolni kell azzal a karbon-kibocsátással, ami egy új építkezésen felhasznált anyagok miatt keletkezik, egy kereskedelmi ingatlantulajdonosnak pedig azokkal a kibocsátási értékekkel, amit a bérlőik termelnek az épületek használatával. Az ilyen jellegű környezetterhelés a kereskedelmi ingatlanpiachoz kötődő cégek öko-lábnyomának 85 százalékát teszik ki, ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal komplexebb fenntarthatósági tervezésre van szükség. 

November 21-én a Property Investment Forum konferencián Peter Sweatman a Climate Strategy & Partners vezetője nyitóelőadásában a klímaváltozás ingatlanpiacra gyakorolt hatásaival, illetve a jelenkor lehetőségeivel fog foglalkozni.

Sweatman Peter

Climate Strategy & Partners, Chief Executive

Peter Sweatman has spent 26 years in finance of which 16 are climate finance and energy efficiency. He is the Chief Executive of Climate Strategy & Partners, a strategic consulting group in Clean
Tovább
Peter Sweatman has spent 26 years in finance of which 16 are climate finance and energy efficiency. He is the Chief Executive of Climate Strategy & Partners, a strategic consulting group in Clean Tovább

Ennek kapcsán Peter Sweatmant kérdeztük arról, hogy a különböző országokban mennyire sikeres a klímapolitika beillesztése az ingatlanfejlesztésekbe, és a beruházásokba. A szakértő elmondta, hogy nemzetközi szinten mindenhol más tapasztalható, az alkalmazott klímapolitika mindig az adott ország kormányától függ.

Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában és Olaszországban a befektetők egy csoportja, a minimális energetika előírásoknak és a fiskális ösztönzőknek megfelelően alakítják az elképzeléseiket. Az adatok átláthatóságával van leginkább probléma, néhány országban (pl. Hollandiában és az Egyesült Királyságban) egy weboldalon megtalálható minden, más helyeken (Spanyolország, Franciaország) régiós adatok vannak, míg megint máshol (Németország) ezek publikusan nem érhetők el.

Az ingatlanpiaci szereplők mennyire felkészültek a klímapolitikát illetően?

Ez is változó, vannak akik már az egész portfóliójuknál látják a zöld megoldásokból és a fenntarthatóságból eredő előnyöket a kifinomultabb technológiák használatának köszönhetően. Ez a cégek vezetőinek körülbelül 10-15%-ra igaz. Azokban az országokban, ahol nehézség az új építési szabályok implementálása, vagy nem elérhetők az adatok, esetleg az előírások betartatása nagyobb feladat, ott jellemzően nehezebb a környezetkímélő megoldások használatának az előnyeit is bizonyítani. Egy fenntartható épület pozitív vonzatai csak később mutatkoznak, például az alacsonyabb energiaköltségekben, a magasabb termelékenységben, a kereskedelmi ingatlanoknál a rövidebb bérlő nélküli időszakban, vagy a kevesebb bérlői problémából fakadóan. 

Property Investment Forum 2019
A fenntarthatóság, az energiatudatosság, a hatékonyság, mind-mind egyenként komoly hatást gyakorolnak a jövő ingatlanfejlesztéseire, befektetéseire. Erről is szó lesz november 21-én a PIF-en.

Hogyan változtathatja meg a klímaváltozás az ingatlanpiac jövőjét?

A klímaváltozással járó kihívások kétség kívül egy átmeneti kockázatot jelentenek azoknál az épületeknél, amelyek nincsenek felkészülve és esetlegesen nem tudnak megfelelni azoknak a szabályozásoknak, amit a kormányok a Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény értelmében bevezetnek. Ezen túl természetesen az éghajlatváltozás fizikai kockázataival is számolni kell (tengerszint-emelkedés, árvizek, hőmérséklet, stb).

A lehetséges módja, hogy az adott piac helyi szereplői fel legyenek készülve az ingatlanpiac változásaira, az nem más, minthogy az egész ingatlanportfóliójukban zéró-kibocsátásra törekedjenek. A környezettudatos cégek, városok, államok és régiók által alapított Net Zero Carbon Buildings (Nettó nulla szén-dioxid kibocsátású épületek) szervezet, a tagjait támogatja abban, hogy 2050-re már minden egyes épületnél nulla legyen a kibocsátott károsanyag mennyisége. Az épületek működésből fakadó karbon-kibocsátás drasztikus lecsökkentésével a vezetők elérhetik, hogy kordában lehessen tartani a globális felmelegedésből fakadó hőmérsékletváltozást. A jövőbeli ingatlanpiaci vezetők azok közül fognak kikerülni, akik vállalják, hogy az eszközeiknél egyrészt csökkentik a felhasznált energiát, másfelől zéró kibocsátást érnek el. 

Címlapkép/Getty images


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2020-07-04 09:59
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezet ...
Ingatlan / 2020-07-04 09:50
A Józsefváros újság úgy értesült, mégsem kezdődik meg nyáron a VIII. kerületi Heinrich Udaron a n ...
Ingatlan / 2020-07-04 05:00
Átfogó kutatás készült a parkolás jelenéről, jövőjéről valamint az elmúlt időszakban bekövetkezett ...
Ingatlan / 2020-07-03 10:28
Most ért véget az index.hu által szervezett beszélgetés a VII. kerület polgármestere és a Szimpla ...
Ingatlan / 2020-07-03 10:21
Múlt héten fogadták el a VII. kerületi csendrendeletet, azóta a különböző oldalak, nézőpont ...