Ingatlan

2019-08-23 09:02 - Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok (portfolio.hu)
Még mindig kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon egy fenntartható épület fejlesztése pozitív befektetési hozammal jár-e együtt. Nagyon komplex kérdés ugyanis, hogy hosszú távon pontosan milyen hozzáadott értéket jelent az, hogy egy zöld épületről és nem egy hagyományosról van szó. Kétség sem fér hozzá, a döntéshozóknak ez az egyik leglényegesebb szempont, amikor meghatározzák, hogy milyen épületet fognak fejleszteni. Ettől kezdve pedig a bérlők, és mindenki más, aki a környezeti szempontoknak megfelelő életvitelre törekszik érintetté válik abban a kérdésben, hogy az újonnan épülő ingatlanok mennyire illeszkednek bele a fenntartható jövőbe.

A befektetők, fejlesztők, üzemeltetők várakozásain, illetve a bérlők igényein múlik leginkább, hogy a jövőben vajon milyen arányban lesznek fenntartható épületeink, vagyis olyan ingatlanok, ahol a minél kevesebb a kibocsátott károsanyag és az üzemeltetés során is minimális a felhasznált nem megújuló energia. A Ramboll Európában végzett felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett fejlesztők, kivitelezők, bérlők és tanácsadó cégek mit gondolnak egy fenntartható épület fejlesztésével járó költségekről, a hosszú távú megtérülésről, vagy az üzemeltetési költségek változásáról.

Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728m2
Átadás:
2021
Bérleti díj: 14 - 16 EUR
Ajánlatot kérek


A fenntartható épületek legnagyobb akadálya


A megkérdezettek iparági szereplők kétharmada szerint egy ilyen épület egyértelműen növeli az építési költségeket, ami egyben a legnagyobb akadály is, hogy egyre több magát fenntartani képes ingatlan kerüljön a piacra. Sokak szerint, még a kereslet sem elég meghatározó a zöld épületek létrejöttéhez, de hasonlóan abban is sokan kételkednek, hogy profitábilisek lehetnek ezek a beruházások.

Nagyobb az értéknövekedés, mint a költségek megemelkedése?A megkérdezett szakértők 30 százaléka gondolja úgy, hogy csupán 0-3 százalék között van az az értéknövekedés, ami a fenntarthatóságból fakad. 25 százalékuk 4-10 százalékos értéknövekedésre, míg a válaszadók 9 százaléka több mint 10 százalékos többletértékre számít.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok


A bérlőktől van rá igény?A megkérdezettek 41 százaléka gondolja, hogy 0-3 százalékban növelhető a bérbeadottság, ha a zöld épületről van szó, szemben például egy hagyományos irodaházzal. Sokan voltak, akik nem tudták, hogy milyen változást eredményez a bérlési adatokra nézve egy zöld épület, az ő arányuk 42 százalék volt.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok


A bérbeadottság és a többletérték esetében is körülbelül 40 százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudták megmondani, hogy mit eredményezhet a fenntarthatóság egy épületnél. Ez jól mutatja, hogy még nincs elég tapasztalat és visszajelzés a szereplők számára, az viszont biztos, hogy egyre többen ismerik fel már most, hogy hosszú távon ezek az épületek fogják meghatározni az ingatlanállomány nagy részét.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok


A fenntarthatóság és az ehhez illeszkedő irodapiaci trendek kiemelt hangsúlyt kapnak a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forumon. Jelentkezz még ma!

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2020-02-18 11:10
A következő évtized nagy ingatlanos ígéretei között feltétlenül ott van a Dél-Pest gerincútjának ...
Ingatlan / 2020-02-18 09:59
A budapesti közgyűlés módosíthat azon a rendeleten, amely megszabja a zónákat, a parkolódíjakat és ...
Ingatlan / 2020-02-17 11:40
Rekordarányú állami beruházással mutatkozik be a magyar ingatlanfejlesztési szakma az idei ...
Ingatlan / 2020-02-17 11:40
Az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük ...
Ingatlan / 2020-02-17 09:06
A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény napján, vasárnap vezették be Velence városában a ...