Ingatlan

2019-06-24 14:27 - Olcsón vennél nyaralót? Ezeken a helyeken nézelődj! (portfolio.hu)
A Velencei-tó és a Vértes körzetében nőtt leginkább a gazdát cserélt ingatlanok ára tavaly a kiemelt üdülőkörzetek közül - derül ki a Takarék Index elemzéséből. A legdrágábban továbbra is a Balaton mellett vásárolhatunk ingatlant, ahol a nyaralók a kedvezőbb fekvés miatt átlagosan magasabb négyzetméteráron cseréltek gazdát, mint a lakóingatlanok. A nagy tavak közül a Tisza-tónál lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni. A Takarék Index elemzőinek prognózisa szerint egyes körzetekben a falusi CSOK is felfelé hajthatja a nyaralók árát.

A Takarék Index elemzői évről évre megvizsgálják a hazai üdülőövezetek lakóingatlan- és üdülőpiacának alakulását. Az adatok részletes elemzése során kiderült, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tovább drágultak az ingatlanok hazánk üdülőövezetiben is. A legnagyobb árnövekedés a tranzakciós fajlagos árak alapján a Velencei-tó-Vértes Üdülőkörzetet jellemezte, ahol a gazdát cserélt ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterárak 23,1 százalékkal emelkedtek. A második helyen a Mátra-Bükk Üdülőkörzet állt 22,8 százalékos áremelkedéssel, a harmadik pedig Budapest Üdülőkörzet lett 21,5 százalékos drágulásával, de nem sokkal maradt el tőle árnövekedésben a Balaton (21,1 százalék) sem. A legkevésbé a Tisza-tó környékén változtak az árak, ott 12 százalék volt az emelkedés.

Olcsón vennél nyaralót? Ezeken a helyeken nézelődj!

Az átlagos fajlagos lakóingatlanárak alakulása Magyarország kiemelt üdülőövezeteiben - mozgóátlaggal számolva, 2008=100 (Forrás: Takarék Index)

A válság kezdete óta jól látszik, hogy milyen mértékben váltak szét az egyes üdülőkörzetek lakásárai. A főváros, a Balaton környéke és a nyugat-magyarországi települések voltak az elmúlt évtized nyertesei, míg a Tisza-tó egyértelműen leszakadt, vagyis egy Balatoni nyaraló árából jelentősen nagyobb terület vásárolható meg ma a Tisza-tónál, mint 11 évvel ezelőtt.


A Takarék Index elemzői 2019-ben erőteljes, országosan 10 százalék alatti, Budapesten inkább 10-15 százalék közötti növekedésre számítanak a lakóingatlanoknál. Véleményük szerint a nyaralópiacok tekintetében fontos árbefolyásoló tényezővé válhat a falusi CSOK, amely például számos Balaton környéki településen elérhető lesz, így adott esetben ezeken a településeken növekedhet az állandó lakosok száma, ez pedig felfelé hajthatja majd az otthonok árát.

A lakóingatlanok ára a fővárosban a legmagasabbA hazai kiemelt üdülőövezetek közül a legmagasabb lakóingatlanárakat az elmúlt években jelentősen megdrágult fővárosban találjuk, ahol 2018-ban a tranzakciós árak alapján átlagosan több mint 500 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. A második legdrágábbnak a Balaton környéke számított, ahol a fajlagos átlagárak 334 ezer forint körül alakultak, a harmadik helyre pedig a Sopron, Kőszeghegyalja térség került 320 ezer forinttal. A legolcsóbban a Tisza-tónál lehetett lakóingatlant vásárolni üdülőövezetben, ott alig valamivel haladta meg a 60 ezer forintot a négyzetméterenként fizetendő összeg.

Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2019-07-23 17:08
2019 második negyedévében nem volt új ipari átadás, így a budapesti és a Budapest környéki ...
Ingatlan / 2019-07-23 15:59
Nagy átlagban még mindig csökken az átlagos árengedmény egy ingatlanvásárlásnál, bár igaz, hogy a ...
Ingatlan / 2019-07-23 09:18
Idén július 1-től igényelhető a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), melynek célja a ...
Ingatlan / 2019-07-22 14:16
Az M7 Real Estate ("M7") páneurópai befektető és vagyonkezelő az M7 Közép-Európai Ingatlanalap (M7 ...
Ingatlan / 2019-07-22 11:54
Közel 5 ezer négyzetméter új raktár- és irodai területet adtak bérbe az elmúlt hónapban a CPI ...