Ingatlan

2019-06-24 08:01 - Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések (portfolio.hu)
Az ingatlanfejlesztés egyik ékköve a vízparti beruházás. Kiváló lehetőséget nyújtanak erre a folyók, tavak és tengerpartok. Ezekből mutatunk most néhányat, megtoldva a legújabb budapesti példával, ami arra is bizonyíték, hogy egy adott városrészt mennyire feldobhat egy komplett, vegyes funkciójú beruházás és ennek hatására milyen ütemesen növekedhet az ottani ingatlanok értéke.

A cikk megjelenését a Biggeorge Property támogatta.

Európában és Észak-Amerikában már több évtizede gyakorlat, hogy egész városnegyedeket rehabilitálnak, többnyire a magántőkének teret engedve, de van példa arra is, hogy az állam vagy a helyi önkormányzat a magántőkével közösen végzi ezt a munkát. Egy-egy terület újragondolásában vezető szerepe van az ingatlanfejlesztőknek, akik sokszor lerobbant, használaton kívüli épületekből vagy azok helyén nagyon élhető környezetet alakítanak ki. Az ilyen beruházások közvetett hatása az, hogy a közvetlen környéken növekednek az ingatlanárak, emelkednek a bérleti díjak és a befektetők is megjelennek, mert látják a dinamikát és az értéknövekedést.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

A hamburgi HafenCity távlati képe, forrás: hafencity.com

A vízparti projektekre is igaz, hogy egyszerre van jelen a lakó funkció és kereskedelmi egységek, sok a zöld felület és társadalmi eseményeket is rendeznek, s mindez - évek alatt - sikeresen integrálja az adott negyedet a város szövetébe. A kikötők vagy folyópartok kifejezetten kedvelt terepei az eféle munkának. Nézzünk most néhány olyan helyszínt, ahol a rehabilitáció és az értékteremtés együtt valósult meg vagy a tervek alapján erre lehet számítani.

Kiválóan halad Hamburgban a HafenCity kivitelezése. Amolyan bezzeg gyerek ez az európai vízparti óriásprojektek között, főleg azért, mert sikerrel átvészelte a válságot is. Eddig 68 alprojektet fejeztek be, további 71 van építési alatt vagy tervezési szakaszban. Három ezer lakást már átadtak, 14 ezren dolgoznak a területen az irodákban, üzletekben és a szolgáltatásban.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

Elég jól néz ki a liverpooli terv is, forrás:arup.dk

Liverpool hamarosan felveszi a versenyt a fejlett észak-amerikai, német és spanyol kikötői beruházásokkal. Legalábbis így szól a dán Arup marketing anyaga arról az ambíciózus tervről (Liverpool Waters), amelyet már elkezdtek megvalósítani. Egy 60 hektáros vegyes funkciójú beruházásról van szó. Összesen 9 ezer lakást, 315 ezer négyzetméternyi irodát, valamint 53 ezer négyzetméternyi hotelt és konferenciaközpontot építenek.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

Túlnyomórészt lakóházak épülnek Dundee-ban, a folyóparton, forrás:bbc.com

Egymilliárd fontból alakul át a kelet-skócai Dundee kikötőváros egyik vízparti kerülete. Összesen 240 hektárnyi terület újjáélesztése történik meg a Tay folyó mentén, a munkáknak már a kétharmadán is túl vannak. Teljesen felfrissítik a zöld területeket, új sétányokat alakítanak ki és lesz egy tipp-top mintakert is. A hatalmas projekt során új vasútállomást, egy dizájn múzeumot, is építettek és fejlesztették a kikötői infrastruktúrát. A kereskedelmi ingatlanpiac is profitál, hiszen éttermek, üzletek, hotelek is létesülnek és több száz új lakást adnak át.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

Marseillesben jól találkozik a szupermodern múzeum a lakónegyeddel, forrás: bbc.com

Marseillesben az az érdekesség, hogy ott nem lakásokkal, hanem egy hipermodern múzeummal dobták fel az egyik kikötői szakaszt. Nagyon látványos lett az épület, ahol a bájos Provance országrész művészetét mutatják be.

A brit szigetek talán legismertebb ilyen beruházás sorozata a londoni Docklandsben zajlott, részben még most is zajlik. A lepusztult ipari negyed ma virágzó üzleti központ lett, rengeteg ikonikus irodaházzal, sok ezer jó lakással, izgalmas közterekkel és egy önálló magasvasúttal. Az ingatlanárak nagyon felszöktek, a körzet egyre inkább a felsőközép osztály lakóhelye és munkahelye lett.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

Sétáló utcák is lesznek a kanadai projektnél, forrás:bbc.com

A kanadai Ontario tó partján is terveztek egy "emberszabású" környéket. Összesen hatezer új lakás létesül. Érdekes, hogy ezek ötöde szociális bérlakás lesz. Még nem fejezték be, de az átadott lakóterületet már használták a pán-amerikai játékok versenyzői 2015-ben.

Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek


Kíváncsiak voltunk, hogy Budapest egyik kiemelt folyóparti területén, Óbuda szívében milyen megoldásokkal igyekeznek teljesen új városnegyedet kialakítani az egykori BUSZESZ vállalat telephelyén. Maga a telek kiváló adottságú, hiszen az Óbudai (Hajógyári) sziget közelében található, vegyes funkcióra kifejezetten alkalmas, ráadásul a megvalósuló nagy társasházak lakói külön gyaloghídon közelíthetik meg majd a szigetet, ahol óriási zöld terület áll rendelkezésükre.

Magyar példa Óbudáról (X)


A Waterfront City lakásokat, irodákat, kereskedelmi létesítményeket magába foglaló óriásberuházása már az idén elindulhat. A projekt az óbudai Duna-part mellett 5 hektár alapterületen épül, a Folyamőr utca, Miklós tér, Bogdáni út által határolt területen. Ezen a területen halad majd át a Kolosy térről induló Budai Promenád azon szakasza, amely a 600 m-re található óbudai Főtérrel köti össze a projektet a jövőben. Az átlagnál magasabb 9 és 14 emeletes épületek a Budai-hegyekre, az Óbudai-szigetre, a városra, valamint a Dunára kínálnak egyedülálló panorámát. A 90%-ban terasszal rendelkező, penthouse és kertkapcsolatos lakások hűtés-fűtését talajszondás hőszivattyús rendszer biztosítja az energiatudatosság jegyében. A fejlesztés alapgondolata a környezettudatos gondolkodás és az "okos" elemek szimbiózisa, mint a közösségi szolgáltatásokat támogató saját applikáció, mozgásérzékelős közvilágítás, napelemes okospadok, illetve a közterületi E-autó töltők, - amelyek gazdagabbá teszik az ott lakók életét. A sportot kedvelőknek sem kell aggódniuk, hiszen a karnyújtásnyira lévő Óbudai-sziget mellett fitnessterem és Bubi kerékpár pont is lesz a Waterfront Cityben.

Az innovatív megoldások alapja a múlt tiszteletben tartása, éppen ezért a kémény és a helyi védelem alatt álló központi épület megújul és a fejlesztő tervei szerint a közösségi élet fontos színterévé válik a jövőben, kisebb kiállítások keretében mutatják be, a terület történelmi emlékeit.

Érdemes az elsők között lekötni a lakásokat, mert az értékesítés megkezdésekor, jellemzően a nagy projekteknél bevezető árat kínál a fejlesztő, így a korán ébredők jelentős felértékelődést könyvelhetnek el a projekt előrehaladtával.

Értéknövelők az átalakuló negyedekben indult vízparti fejlesztések

Részletekért kattints ide!

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Biggeorge Property támogatta.A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2019-12-07 15:00
Közeledünk a kedvezményes lakásáfa kifutásának határidejéhez, ami egyben azt is jelenti, hogy ...
Ingatlan / 2019-12-05 16:33
Új vezérigazgató irányítja január 6-ától a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt-t. ...
Ingatlan / 2019-12-05 16:07
A Market Építő Zrt. telepíti a debreceni BMW-gyár felvonulási létesítményeit, a megbízás az építési ...
Ingatlan / 2019-12-05 06:37
Az Építési Piaci Prognózis készítői egyértelműen hibás eszköznek értékelik, hogy a kormány az új ...
Ingatlan / 2019-12-04 17:40
Újabb irodaházat értékesítettek a bel-budai alpiacon, a Diófa Alapkezelő tulajdonában állt a 6500 ...