Befektetési alapok

2019-08-16 11:13 - Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál (portfolio.hu)
Soha nem vontak ki még annyi pénzt ingatlanalapokból egy hónap alatt, mint most júliusban, a friss adatok szerint közel 74 milliárd forint keresett magának máshol helyet, ami az ingatlanalapok új szabályozása mellett legalább annyira a szuperállampapír hatása is lehet.

A BAMOSZ friss statisztikája szerint múlt hónapban közel 74 milliárd forint áramlott ki az ingatlanalapokból, abból a kategóriából, ami az elmúlt 1-2 évben sorozatban vonzotta be a nagyobbnál nagyobb pénzeket. A tőkekiáramlás oka lehet egyrészről, hogy
  • az ingatlanalapok esetében életbe lépő új szabályok értelmében az új sorozatoknál hat hónapot várhat a pénzére az, aki kiszállna az alapból, régi sorozatokból pedig csak meghatározott feltételek teljesülése esetén lehet venni (forgalomkorlátozás).
  • Másrészt ott van a szuperállampapír, ami hétről hétre vonzza be a több mint 80 milliárd forintos összegeket, így elképzelhető, hogy az ingatlanalapokból kiáramló pénzek egy része ott keres magának új helyet.

Május vége óta a befektetési alapokból összesen 224 milliárd forint áramlott ki, miközben a szuperállampapírba ugyanezen időszak alatt közel 1500 milliárd forint ment.

Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál


Az ingatlanalapok hozama sem volt túl meggyőző idén eddig, az adatok szerint a kategória szektorszinten 2,1%-os hozamot hozott júliussal bezárólag, miközben a részvényalapok már 12% felett, az abszolút hozamú alapok 6%-nál tartanak. A vegyes alapok 4,4%-os szektorszintű teljesítménye is meggyőző lehet, ugyanis múlt hónapban ez a kategória gyűjtötte a legtöbb friss pénzt.

Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál


Az ingatlanalapok ezzel idén eddig összességében negatív értékesítésnél tartanak, de az abszolút hozamú alapok is közel olyan mínuszos értékesítési szinteken járnak már most, mint tavaly egész évben. A vegyes alapok viszont kezdenek újra felkerülni a térképre.

Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál


Szektorszinten a vagyon valamelyest nőni tudott június végéhez képest, jelenleg a piac 6226 milliárd forintos kezelt vagyonnál tart.

Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál


A nettó értékesítés júliusban összességében 45 milliárdos mínuszt hozott, ami még így is jócskán elmarad a júniusban látott közel 180 milliárd forintos mínusztól (ez utóbbi esetben sokkal szembetűnőbb volt a szuperállampapír-hatás). A vagyonnövekedés ilyen értékesítési adatok mellett egyértelműen a hozamoknak köszönhető.

Rengeteg pénzt menekítettek ki a magyarok - Ilyet még nem láttunk az ingatlanalapoknál


Címlapkép: Getty Images/Bloomberg

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2019-09-18 14:23
Néhány éve írtunk róla, hogy REscan néven indítottál saját céget Kaliforniában. El tudnád mondani ...
Befektetési alapok / 2019-09-18 10:17
Tovább erősíti jelenlétét a román és a lengyel piacon a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia. A ...
Befektetési alapok / 2019-09-17 13:25
Az elmúlt 20-22 évben összesen körülbelül 16 ezer készházat vásároltak és építettek fel ...
Befektetési alapok / 2019-09-15 10:00
A szakember egyebek között megállapította: a már működő szállodák foglaltsága és átlagára (RevPAR) ...
Befektetési alapok / 2019-09-13 16:30
Adunk pár ötletet a hazai és külföldi ingatlanfejlesztőknek, ha Ferihegyen vagy környékén akarnának ...