Befektetési alapok

2019-08-16 09:21 - Nagyot bukott a magyar sztáralap a tőzsdei esésben (portfolio.hu)
A legnagyobb vagyont kezelő hazai abszolút hozamú alapok is megérezték az elmúlt napok nagyobb tőzsdei eséseit, főleg a Citadella, amely idén eddig közel 10%-os mínusznál jár, csak augusztusban eddig több mint 10%-ot esett. Van azért olyan alap is, amely jól tudott kijönni a tőzsdei felfordulásból: a Platina Pí például csak augusztusban közel 4%-os hozamot csinált a befektetőinek.

Az elmúlt napokban a világ vezető tőzsdéi rövidebb kivételektől eltekintve esnek, a hét elején Argentína borzolta fel a kedélyeket, azóta pedig azt figyeli a világ, hogyan mennek egyre lejjebb és lejjebb a kötvénypiaci hozamok, miután a befektetők ilyen turbulens időszakban inkább a kötvényekhez hasonló biztonságosabb befektetésekben keresnek menedéket.

Az elmúlt napok tőzsdei és kötvénypiaci mozgásai a hazai legnagyobb abszolút hozamú alapok árfolyamát sem hagyta érintetlenül, különösen a Zsiday Viktor kezelte Citadelláét nem, amelynek idei eddigi hozama közel mínusz 10%, csak augusztusban több mint 10%-ot esett az alap árfolyama.

Az alapról nemrégen írtuk, hogy ez volt eddig az egyetlen olyan alap a legnagyobbak között, amely múltbéli 5 éves átlagos hozamával verni tudta a szuperállampapír által ígért jövőbeni 4,95%-os hozamot.


Hogy pontosan milyen típusú és irányú befektetések vannak a portfólióban, nem tudjuk, de az biztos, hogy az utóbbi napok tőkepiaci iránya nem tett jót a teljesítménynek. A múlt havi portfóliójelentés szerint az alap egy nagyobb magyar államkötvény pozíció mellett mintegy 13%-ban tartott külföldi kibocsátású állampapírokat, több mint 14%-ban pedig külföldi kibocsátású részvényeket.

A Citadellán kívül több alap is megérezte az augusztusi tőzsdei lejtmenetet, de a Platina Pí például profitálni tudott a piaci eseményekből, miután az alap csak augusztusban közel 4%-os hozamot csinált. Az idei eddigi hozamokat tekintve egyébként a Citadellán kívül a vizsgált alapok többsége pozitív hozamnál jár, kiemelkedik közülük is a Supra közel 13%-ával. Egyéves időtávon az OTP EMDA áll a legjobban 8,8%-kal, nem sokkal mögötte jön a Platina Pí A sorozata 6,5%-kal, majd az OTP Supra 6%-kal.

Nagyot bukott a magyar sztáralap a tőzsdei esésbenA hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2019-09-18 14:23
Néhány éve írtunk róla, hogy REscan néven indítottál saját céget Kaliforniában. El tudnád mondani ...
Befektetési alapok / 2019-09-18 10:17
Tovább erősíti jelenlétét a román és a lengyel piacon a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia. A ...
Befektetési alapok / 2019-09-17 13:25
Az elmúlt 20-22 évben összesen körülbelül 16 ezer készházat vásároltak és építettek fel ...
Befektetési alapok / 2019-09-15 10:00
A szakember egyebek között megállapította: a már működő szállodák foglaltsága és átlagára (RevPAR) ...
Befektetési alapok / 2019-09-13 16:30
Adunk pár ötletet a hazai és külföldi ingatlanfejlesztőknek, ha Ferihegyen vagy környékén akarnának ...