Befektetési alapok

2019-05-24 14:12 - Megjöttek a részletek: tényleg nagyot szakíthatsz az új szuperállampapírral! (portfolio.hu)
Kijöttek a részletek a hétfőtől jegyezhető Magyar Állampapír Pluszról (MÁP+) az ÁKK oldalán. A papírból jelenleg 100 milliárd forintot terveznek kibocsátani, minden héten új sorozat lesz, a kapott kamatokból automatikusan új MÁP+-t írnak jóvá a számlánkon, de annak kamatozása elölről kezdődik. A teljes futamidő alatt tartott papírral maximálisan 4,95%-os hozamot lehet majd elérni.

Kijött az ÁKK-n az új lakossági állampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP+) az ismertetője, ez alapján az új információk:
 • N2024/01 sorozatszámmal indul az első sorozat, a jegyzési időszak heti lesz, tehát minden héten új sorozatot lehet majd jegyezni.
 • Az első jegyzési időszak június 3-án, azaz hétfőtől indul és június 7-éig tart.
 • A jegyzés során 100 milliárd forint névértékben tervezik kibocsátani az MÁP+-t.
 • Ahogy azt korábban is tudtuk, fix, sávos kamatozású lesz a papír, az alábbi táblázat szerint. Ebből kiderül az is, hogy a papír legelőször december 11-én fizet majd kamatot, ezt követően pedig 2024-ig minden évben június 11-én.

  Megjöttek a részletek: tényleg nagyot szakíthatsz az új szuperállampapírral!

 • Az állampapír-forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a MÁP+-ra, ráadásul a kamatfizetés napját követő öt munkanapos időszakban ez a vételi árfolyam 100% lesz, tehát veszteség nélkül lehet visszaadni a papírt. Erről az egyhetes időszakról korábban Barcza György is beszélt.

  Megjöttek a részletek: tényleg nagyot szakíthatsz az új szuperállampapírral!Fontos kérdés volt, hogyan lesz majd a kapott kamat újrabefektetve. Az ismertető alapján a kapott kamatokat automatikusan MÁP+ állampapírba fektetik, tehát értelmezésünk szerint új befektetésként ketyeg tovább az így a számlára kerülő állampapír (tehát újfent 3,5%-ról indul), és nem az eredeti instrumentum induló kamatával.

Emiatt a korábbi számításainknál valamivel kevesebb kamat jön ki így, a maximálisan elérhető hozam az általunk becsült 4,95% helyett 4,94% lesz.


Megéri venni az új állampapírból?A válasz attól függ, hogyan alakulnak majd a kamatszintek. A jelenleg érvényes kamat- és inflációs szintek mellett a MÁP+ veri a megmaradó egyéves és prémium állampapírokat, de mindez borulhat, ha a prémium állampapírra adott prémium és/vagy az infláció változik. Márpedig az infláció egyelőre emelkedik, áprilisban az előző év azonos időszakához képest 3,9%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon.

Ahogy korábbi cikkünkben már utaltunk rá:
 • az 5 éves PMÁP-nál addig vonzóbb a MÁP+, amíg az 5 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,25% alatt lesz,
 • a 3 éves PMÁP-nál pedig addig, amíg a 3 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,03% alatt lesz. Eközben
 • az 1 éves MÁP kamata nem függ az inflációtól, jelenleg ennél egyértelműen magasabb hozamot nyújthat az új állampapír.


Címlapkép: Getty Images/Gianni Oliva/DEA

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2019-09-18 14:23
Néhány éve írtunk róla, hogy REscan néven indítottál saját céget Kaliforniában. El tudnád mondani ...
Befektetési alapok / 2019-09-18 10:17
Tovább erősíti jelenlétét a román és a lengyel piacon a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia. A ...
Befektetési alapok / 2019-09-17 13:25
Az elmúlt 20-22 évben összesen körülbelül 16 ezer készházat vásároltak és építettek fel ...
Befektetési alapok / 2019-09-15 10:00
A szakember egyebek között megállapította: a már működő szállodák foglaltsága és átlagára (RevPAR) ...
Befektetési alapok / 2019-09-13 16:30
Adunk pár ötletet a hazai és külföldi ingatlanfejlesztőknek, ha Ferihegyen vagy környékén akarnának ...