Állampapír- és pénzpiac

2020-08-06 18:20 - A teljes összeomlás felé halad Törökország, válságtanácskozást tartanak csütörtök este (portfolio.hu)

Sok előfeltétel adott ahhoz, hogy egy nagyon súlyos válságot éljen át Törökország - nyilatkozta Nikolay Markov a Pictet Asset Management vezető közgazdásza csütörtökön a Reutersnek azután, hogy a török líra ma 3%-os zuhanással új történelmi mélypontra bukott mind a dollárral, mind az euróval szemben és év eleje óta már több mint 20%-ot, 2018 eleje óta pedig már közel 100%-ot veszített értékéből. Közben a devizatartalékai rohamosan csökkennek a jegybanknak, de a szakértők szerint mégis csak az utolsó pillanatban várható az, hogy az igazán hathatós lépéshez, a kamatemeléshez nyúlna. Közben csütörtök este válságtanácskozást hívott össze a török bankfelügyelet a banki vezetőknek és ezen ott vannak a jegybank illetékesei is.

Miközben a legfrissebb adat szerint a török fogyasztói infláció 11,8%-os, a hivatalos jegybanki alapkamat csak 8,25%-os, azaz masszív negatív reálkamatot tart fenn az a török jegybank, amelynek előző vezetőjét azért menesztette Recep Tayip Erdogan államfő, mert túl magas kamatokkal igyekezett kezelni a 2018-as líraösszeomlás időszakát.

Az elmúlt kevesebb, mint egy év során aztán a hatalmi elvárásnak megfelelve az új jegybankelnök nagyon gyorsan 24%-ról a mostani szintre vágta az alapkamatot, ez pedig már a vírusválság akut fázisában, tavasszal is jókora líraesést hozott. Aztán július második felében állítólag csak a napi 1 milliárd dolláros (!) jegybanki líravédő intervenció segített a 6,85-6,9 körüli szinten stabilizálni a dollárral szembeni árfolyamot. A líra zuhanásával és az ország előtt álló lehetőségekkel egy minapi elemzésünkben már külön foglalkoztunk:

A hónap végére azonban ezt a küzdelmet a jelek szerint feladta jegybank, legalábbis alábbhagyott vele, így a minap a 7-es szintnél feljebb jutott a dollár. Az, hogy a jegybank óvatosabb már a líravédő intervenciókkal, érthető, hiszen év eleje óta 80 milliárd dollárról 51 milliárd dollárra zuhantak a tartalékai a legutóbbi hivatalos adat szerint, és az utóbbi egy évben a jegybank, illetve az állami bankok együtt már 110 milliárd dollárnyi intervencióval igyekeztek megfékezni a líra esését. A jelek szerint ez nem sikerült, ez pedig felfelé tornássza az importon keresztül az inflációt, miközben újra fizetési mérleg hiányt produkál, ráadásul még a jegybanki tartalékok is rohamosan apadnak.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Állampapír- és pénzpiac / 2020-09-25 11:59
Az MNB csütörtöki csendes kamatemelése mérsékelt forinterősödést váltott ki ma reggelig: 362-ig ju ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-09-22 16:26
Hétfőn a globális befektetői hangulat romlásával és a dollár erősödésével párhuzamosan jelentősen g ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-09-21 12:39
A koronavírus második hullámának felerődösésével és az Európában újra terjedő helyi lezárások be ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-09-18 08:21
Minimális erősödés után a 360-as lélektani határnál kezdi a pénteki napot a forint az euróval ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-09-17 12:03
Hajnalban már volt egy kis forintgyengülés, aztán a délelőtti és kora délutáni keresked ...