Állampapír- és pénzpiac

2019-12-03 20:09 - Amikor már tényleg semmit nem ér a pénzed: szinte mindenki dollárral fizet a legcsóróbb országban (portfolio.hu)

Háromszor annyi dollár van jelenleg forgalomban Venezuelában, mint bolivár - írja a Bloomberg az Ecoanalitica venezuelai gazdasági elemzőcégre hivatkozva. A tendencia nem most kezdődött, ma már szinte senki nem használja a helyi pénzt az országban.

Mostanra 2,7 milliárd dollárra hízott a Venezuelában használt dollár mennyisége, ez háromszorosa a helyi fizetőeszköz, a bolivár mennyiségének. Mindez azt mutatja, hogy ma már nem csak a gazdaság nagyobb szereplői használják az értékállóbb amerikai devizát, hanem szinte mindenki, a kisebb vásárlásokat is inkább azzal bonyolítják.

Az Ecoanalitica már korábban kimutatta, hogy a tranzakciók többsége külföldi devizában történik az országban, a kolumbiai határ mellett ez az arány eléri a 86 százalékot. Ezen belül elsősorban a dollár dominál, bár néhányan használnak eurót is, bolivárt viszont szinte senki - számolt be róla korábban a Financial Times.

A folyamat oka elsősorban az évek óta tartó hiperinfláció: egyrészt napról napra értéktelenedik el a helyi pénz, másrészt senki nem akar egy köteg bolivárral fizetni a boltban vagy a kávézóban, egyszerűbb dollárral rendezni a számlát. Ez nem csak a dollár dominanciáját hozta el, hanem szinte teljesen készpénzmentes lett a venezuelai gazdaság, hiszen az automatákból legfeljebb 10 centnek megfelelő bolivárt lehet felvenni, így aki a helyi devizával fizet, az is bankkártyával teszi.

Címlapkép: Shutterstock


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Állampapír- és pénzpiac / 2020-01-17 08:31
Az utóbbi napok gyengülése után megint kulcsfontosságú szinthez érkezett a forint az euróval ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-01-16 10:02
Bár a forintra a mostani kilátások szerint hosszabb távon fokozatos gyengülés vár, a magyar deviza ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-01-16 08:44
Továbbra is a 330-335-ös sáv az irányadó az euró-forint piacán, a csütörtöki napot is ennek a ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-01-15 08:44
Az utóbbi napokban heves mozgásokat láttunk a forint piacán, a hét elején 335-nél is járt az euró ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-01-14 08:44
Az utóbbi napok forintgyengülése hétfőn 335-nél torpant meg, onnan kapaszkodott vissza a magyar ...