Állampapír- és pénzpiac

2019-11-19 17:59 - Meghúzták a forintot az MNB-döntés után - Meddig erősödhet? (portfolio.hu)

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése után látványosan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben és a régiós devizák mezőnyéből is kilógott ez a mozgás, noha a jegybanki döntésben és közleményben nem volt meglepő információ. Megnéztük, hogy mit mutat a technikai elemzés, azaz meddig erősödhet első hullámban a forint.

Bár az MNB a kamatdöntésével és a hozzá kiadott közleményével nem okozott meglepetést (bár a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát benne hagyta a közleményében), a forint mégis látványosan erőre kapott a délutáni órákban. A délelőtti 335,5 körüli jegyzésekhez képest kora este 333 alatt is járt az euróval szembeni árfolyam.

Ez szokatlanul nagy forinterősödés az elmúlt hetekhez képest, és a napos grafikon azt mutatja, hogy csaknem dupla tető alakult ki így a 336 körül zónában. Amennyiben tehát újra gyengülne a forint, ez a zóna nagyon erős ellenállás lehet. Ha tovább erősödne a forint, (mert az MNB a jelek szerint tényleg nem ijed meg a történelmi forintmélypont mellett sem és a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát hangsúlyozza, ami a korábban nyitott forint short pozíciók részleges zárását válthatja ki), akkor első körben a berajzolt emelkedő piros trendvonalat, illetve a kék 100 napos mozgóátlagos érdemes figyelni. A trendvonalat november elején néhány napra megsértette az árfolyam, így több trendvonal is behúzható. Amennyiben a november eleji napokra illesztjük a trendvonalat, akkor 329,9 körüli támasz azonosítható, és éppen itt húzódik jelenleg a 100 napos mozgóátlag is.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 330 körüli kerek szint több szempontból is erős támasz lehet az EURHUF számára, felfelé pedig a 336 körüli zónára kell figyelni.

Érdemes egyébként megnézni azt is, hogy az dollárral szembeni forintárfolyam esetén mit üzen a technikai elemzés. Ott az emelkedő trendvonal még 295 körül jár, azaz van még tere a további forinterősödésnek.

Címlapkép forrása: Avalon_Studio, Getty Images


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Állampapír- és pénzpiac / 2019-12-06 08:52
Az utóbbi napokban látványos erősödésbe kapcsolt a forint az euróval szemben, így 330 közelébe ...
Állampapír- és pénzpiac / 2019-12-05 08:50
Az utóbbi napok erősödése után látótávolságba került a 330-as szint a forint számára. A kérdés, ...
Állampapír- és pénzpiac / 2019-12-04 10:03
Miután kedden két közvélemény-kutatás is megerősítette a kormányzó Konzervatív Párt jelentős, ...
Állampapír- és pénzpiac / 2019-12-04 09:03
A pénteki és hétfői meglódulás után kedden már csak kicsit erősödött a forint, ami nem véletlen, ...
Állampapír- és pénzpiac / 2019-12-03 20:09
Háromszor annyi dollár van jelenleg forgalomban Venezuelában, mint bolivár - írja a Bloomberg az ...