Állampapír- és pénzpiac

2019-11-19 07:34 - Ma meglehet a forint új történelmi mélypontja? Megszólal az MNB is (portfolio.hu)

Kevesebb mint egy egységnyire van mindenkori csúcsától az euró-forint jegyzés, így akár korábban sosem látott árfolyamot is hozhat a mai nap. Ráadásul kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, ami akár további muníciót adhat a gyengülésnek.

Kedd reggel 335,42-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a hétfő esti árfolyammal. Innen kevesebb mint egy egységre, 336,3-nál volt a forint történelmi mélypontja szeptemberben, vagyis belátható közelségben van a fenyegetés, hogy korábban sosem látott árfolyamot látunk, az utóbbi hetek alulteljesítése alapján ez bármikor bekövetkezhet. Főleg úgy, hogy ma kamatdöntő ülést tart a jegybank Monetáris Tanácsa, alapesetben ugyan nem számítunk arra, hogy változik majd a kamatszint, de a közlemény akár izgalmakat is hozhat, főleg úgy, hogy Matolcsy György hétfőn megint azt hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, amivel azt üzenhette a piac felé, hogy az MNB nem lép majd közbe a rekordgyenge forint mellett sem. A dollárral szemben most 302,8 körül járunk, míg az angol font 392,65 forintba kerül.

Ma reggel egyelőre a régiós devizák piacán sem látunk jelentős elmozdulást, a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacokon eközben a török líra 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand minimálisan mozdult csak.

Az euró-dollár árfolyamban sem látszik nagy mozgás az utóbbi napokban, a dollár ismételt erősödése megtorpant az 1,10-es lélektanilag fontos határ felett. Kedd reggel sem mozdult el onnan jelentősen, inkább az euró korrigál kicsit, így 1,1078-nál jár a jegyzés. A japán jen stagnálással kezdett, míg az angol font minimális, 0,1 százalékos erősödést mutat a dollárral szemben.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Állampapír- és pénzpiac / 2020-07-07 18:34
Hétfő délelőttől kedd reggelig érdemi forintmozgást nem láttunk, az euróval szembeni jegyzése ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-07-06 16:46
A jó ázsiai részvénypiaci hangulat a mi régiónk devizapiacain is éreztette a hatását hétfő re ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-07-03 15:09
A kedden indult határozott forinterősödés utolsó hulláma csütörtökön a kora délutáni órákban vol ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-07-02 18:40
Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően - ...
Állampapír- és pénzpiac / 2020-07-02 17:30
A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a Teslának sikerült messze felülmúlni az elemzői v ...