Gyakran feltett kérdések

 • Mit tegyek ha a "Belépés" ikonra nem tudok kattintani?
 • Milyen esetben érdemes részvényt illetve kötvényt venni?
 • Hogyan tudok a CIB Banknál vezetett számlára pénzt utalni?
 • Hogyan tudom a más brókercégnél letétben őrzött értékpapírjaimat áttranszferálni a CIB Bankhoz?
 • Kihez forduljak tanácsért, ha még soha nem volt dolgom a tőzsdével?
 • A tőzsdei ügyletekből mennyi tisztán az én részem? Adóköteles-e a tőzsdei nyereség? Mennyit nyer a bróker az ügyletből? Milyen levonásokra számíthatok?
 • Miért éri meg jobban határidős ügyletet kötni?
 • Ha eladtam befektetési jegyet, akkor akár aznap felvehetem a pénzt?
 • Ha eladtam egy részvényt, akkor akár aznap felvehetem a pénzt?
 • Milyen esetben tanácsos állampapírba fektetni?
 • Hogyan adhatok megbízást?
 • Értékpapírt vennék: hitelez nekem a cég, ha átmeneti tőkehiány miatt azonnal nem tudok fizetni, de már régi, megbízható ügyfél vagyok?
 • Az eBroker telefonos elérhetősége
 • Jár a részvényemre osztalék? Ha igen, mikor és hogyan kerül az kifizetésre?
 • Mi az a lombard hitel?
 • Mik a feltételei egy új részvény tőzsdére való bevezetésének?
 • Telefonon adhatok utalási megbízást vagy transzfer rendelkezést?
 • Milyen lehetőségek vannak a tőzsdei árfolyamok követésére?
 • Milyen információkkal segítik a tájékozódást a részvényekkel kapcsolatban?
 • Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy megbízás adására?
 • Az egyes tőzsdei megbízások esetén melyek a főbb megbízási díjak?
 • Milyen biztosítékok, garanciák vannak az értékpapírszámlán lévő portfolióra?
 • Mi a mértéke az értékpapírok után fizetendő adónak?
 • Mi a T+3 és a T+2 napi elszámolás?
 • Honnan tudjam, mikor érdemes üzletkötésbe vágni?
 • Milyen fizetési módok állnak a rendelkezésemre egy-egy ügyletkötés után?
 • Milyen gyakorisággal küldenek számlakivonatot?
 • Igény szerint mail-en is küldenek számlakivonatot?
 • Milyen költségekkel jár a CIB befektetési jegyek váltása és visszaváltása?
 • Van-e lehetőség tőkeáttételes kereskedésre az eBroker rendszeren?

Mit tegyek ha a "Belépés" ikonra nem tudok kattintani? A kereskedési rendszerbe az alábbi linkre kattintás révén is be tud lépni: Belépés a Kereskedésbe

Milyen esetben érdemes részvényt illetve kötvényt venni? Kötvények vásárlását az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező Ügyfeleinknek ajánljuk, míg részvényeket azoknak a hosszabb távon gondolkodóknak, akik a magasabb hozam reményében hajlandóak magasabb kockázatot is felvállalni (és esetleg elviselni, hogy bizonyos időszakokban tőkéjük egy részét is elveszíthetik).

Hogyan tudok a CIB Banknál vezetett számlára pénzt utalni? Átutalási megbízásaihoz a számlanyitáskor adjuk meg a befektetési számláihoz tartozó befizetési azonosítót. Saját 3x8 jegyű pénzszámlájának számát (befizetési azonosító) az InterneBankon keresztül a "Számlainfó/Áttekintő/Számla" almenüpontban a számlára rákattintva lekérdezheti. Amennyiben Ön értékpapírt kíván számlájára transzferálni, akkor a transzferálási megbízásánál a 62-es Keler kódot adja meg és a közleménybe Bankunknál lévő befektetési ügyfélszámát.

Hogyan tudom a más brókercégnél letétben őrzött értékpapírjaimat áttranszferálni a CIB Bankhoz? Papírjait a CIB Keler Rt-nél vezetett értékpapírszámlájára lehet átirányítani vagy transzferáltatni jelenlegi számlavezető helyének adott transzfer utasítással.
Kód: 62

Kihez forduljak tanácsért, ha még soha nem volt dolgom a tőzsdével? Forduljon bizalommal munkatársainkhoz bankfiókjainkban vagy hívja a CIB24-et a 06 40 242 242-es telefonszámon, ahol szintén készséggel állunk rendelkezésére.

A tőzsdei ügyletekből mennyi tisztán az én részem? Adóköteles-e a tőzsdei nyereség? Mennyit nyer a bróker az ügyletből? Milyen levonásokra számíthatok? Tőzsdei ügyleteknél, a 2006 szeptember 1-jétől hatályba lépő törvény szerint az ügyfél által realizált nyereség után a magánszemélyek 16%-os kulccsal adóztak, mely 2016.01.01-től 15%-ra módosult. A tőzsdei ügyletek utáni nyereséget csökkenti még a megbízási díj, mely az ügyfél által választott csomaghoz kapcsolódóan változik, továbbá csökkenti még a letéti díj, számlavezetési díj. Az árfolyamnyereség-adó alá tartozó ügyletekről a CIB Bank igazolást állít ki, amely alapján az adózó maga elkészíti a bevallást. Az igazolás pontosan tartalmazza az eladások alkalmával megadott készletértékelési módszerek (és adott esetben bekerülési árak) alapján számított bruttó nyereséget, valamint a költségeket, amely csökkenti a fizetendő adót.

Miért éri meg jobban határidős ügyletet kötni? Határidős ügyleteknél nagy a tőke-áttétel ezért viszonylag kisebb pénzzel sokkal többet lehet nyerni vagy veszíteni mint a sima tőzsdei üzleteléssel. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a határidős üzletek rendkívül magas kockázatát.

Ha eladtam befektetési jegyet, akkor akár aznap felvehetem a pénzt? A részvényektől eltérően itt nem mindig kell megvárni a T+2. napot, így az alap elszámolásától függően akár még aznap felvehető. Például CIB pénzpiaci jegy esetében a teljes összeg a T. napon felvehető.

A legtöbb alap esetében délután 4 óra után végzik el a feldolgozást és az elszámolást.

Ha eladtam egy részvényt, akkor akár aznap felvehetem a pénzt? A Budapesti Értéktőzsde elszámolási szabálya szerint pénzt felvenni 2014. október 06-a óta már az eladást követő 2. munkanapon lehet. Ez a T+2 napos elszámolás.

Milyen esetben tanácsos állampapírba fektetni? Legfőképp akkor, ha az ügyfél kockázatmentes, biztonságos befektetést keres. Az állampapír mellett esetleg egyes befektetési alapok a javasoltak, az eBroker a CIB alapok széles választékát kínálja ügyfeleinek.

Hogyan adhatok megbízást? Megbízás csak számlanyitást követően adható: telefonon, személyesen, InternetBankon illetve az Internetes tőzsdei kereskedési rendszeren, az eBroker-en keresztül.

Értékpapírt vennék: hitelez nekem a cég, ha átmeneti tőkehiány miatt azonnal nem tudok fizetni, de már régi, megbízható ügyfél vagyok? Ilyen esetben ajánlani tudjuk a Bankunk halasztott pénzügyi teljesítésű konstrukcióját. Ennek lényege, hogy meglévő értékpapírjainak fedezeti értékének erejéig vásárolhat, és számláját ráér 15 naptári nap alatt rendezni. Ezen időszakra Bankunk kamatot számít, mely a jegybanki alapkamat kétszerese. További információkat a Szolgáltatások/Belföldi értékpapírok alatt olvashat.

Az eBroker telefonos elérhetősége: Technikai és üzleti kérdéseivel forduljon bizalommal CIB24 Ügyfélszolgálatunkhoz a 06-40-242-242-es telefonszámon (külföldről +361-399-8877).

Jár a részvényemre osztalék? Ha igen, mikor és hogyan kerül az kifizetésre? Azt, hogy egy részvényre jár-e osztalék, mindig az adott társaság éves rendes közgyűlése határozza meg. Amennyiben a részvényesek megszavazzák az osztalékfizetést, úgy a névérték meghatározott százaléka kifizetésre kerül a részvényesek között. Osztalékra azok jogosultak, akiknek a részvény az osztalék fizetésének napját megelőző 8. munkanap a tulajdonában van. Amennyiben a részvény értékpapírszámlán van és tulajdonosa adószámmal rendelkezik, úgy a számlát vezető brókercég jóváírja az osztalákot az ügyfél számláján, fizikai értékpapírok esetén a társaság által kihirdetett kifizetőhelyeken lehet felvenni az osztalékot.

Mi az a lombard hitel? A lombard hitel értékpapír fedezete mellett nyújtott hitel. A lombard hitel lakossági ügyfélkörben történő értékesítése 2009.06.19-től felfüggesztésre került.

Mik a feltételei egy új részvény tőzsdére való bevezetésének? A feltételeket a Budapesti Értéktőzsde Bevezetési és Forgalombantartási Szabályzata határozza meg, de a bevezetéshez feltétlenül tőzsdetagsággal rendelkező értékpapírcégre van szükség.

Telefonon adhatok utalási megbízást vagy transzfer rendelkezést? Telefonon utalási megbízást elfogadunk, amennyiben rendelkezik Telefonos Azonosító Kóddal, transzfer megbízást csak személyesen fogadunk el. 


Milyen lehetőségek vannak a tőzsdei árfolyamok követésére? Legkényelmesebben és leggyorsabban az interneten keresztül érhetők el az árfolyamadatok (www.ebroker.hu), azonban lehetőség van az árfolyamok nyomonkövetésére a teletext oldalakon és a napilapokban is. Ügyfeleink telefonon a CIB24-ben és üzletkötőiknél is tájékozódhatnak az árfolyamokról illetve személyesen a fiókhálózatban juthatnak hozzá az információkhoz.

Milyen információkkal segítik a tájékozódást a részvényekkel kapcsolatban? Elemzőink átfogó napi és heti jelentést készítenek, modell portfóliókat állítanak össze, makrogazdasági, állampapírpiaci és részvény-elemzésekkel segítenek a befektetési döntés meghozatalában. Az elemzések elérhetőek a fiókhálózatban illetve az interneten is.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy megbízás adására? Ügyfeleink megbízásaikat a velük kapcsolatban álló üzletkötőknek adhatják meg telefonon, InterneBankon, az eBrokeren keresztül vagy személyesen a CIB Bank fiókjaiban.

Az egyes tőzsdei megbízások esetén melyek a főbb megbízási díjak? A jelenleg érvényben levő Kondíciós lista alapján a havi számlavezetési díj: 330Ft/ hó minden megkezdett hónapra (Online és CIBEZZ számla esetén díjmentes, amennyiben eBrokerrel is rendelkezik);
Megbízási díj a hagyományos úton (telefonon, személyesen) adott megbízások esetén: 0,9%, illetve min. 3000 Ft;
Megbízási díj az eBroker kereskedési rendszerén keresztül: 0,4%-0,55%, minimum 150 forint díj. Trader kedvezménnyel rendelkező ügyfeleink megbízási díja: 0,2%, minimum 150 forint. A day-trade ügyletek költsége a megbízási díj fele.

Milyen biztosítékok, garanciák vannak az értékpapírszámlán lévő portfolióra? Társaságunk tagja a Befektető Védelmi Alapnak (BEVA), amely összevontan 6 millió forintig vállal garanciát minden letétben lévő értékpapírra, Alaptagonként, illetve személyenként. Biztosítékot jelent a banki háttér, valamint Társaságunk munkatársainak szakmai hozzáértése is. Tovább növeli a biztonságot a befektetési számlának azon tulajdonsága, hogy arról kizárólag Bankon belül vezetett lakossági folyószámlára lehet átutalást kezdeményezni, így az eBroker-ről Bankon kívüli számlára történő utalás nem kivitelezhető.

Mi a mértéke az értékpapírok után fizetendő adónak? A 2006 szeptember 1-én hatályba lépett, módosult SZJA törvény megkülönbözteti a kamatadót (bankbetét, befektetési jegy, állampapír, kötvény) és az árfolyamnyereség-adót (tőzsdei ügyletek). Mindkét jövedelem után a magánszemélyek 2016.01.01-től15%-os kulccsal adóznak. A kamatadó esetében a kifizetőhely kamatfizetéskor már az adóval csökkentett összeget írja jóvá, azaz automatikusan levonásra kerül az adó.
A tőzsdei ügyletek esetében ugyanakkor az adó nem kerül automatikusan levonásra (kivétel: osztalékadó, amelynek jelenleg 16% a mértéke). Az árfolyamnyereség-adó alá tartozó ügyletekről a CIB Bank igazolást állít ki, amelyről az adózó maga elkészíti a bevallást. Az igazolás tartalmazza az eladások alkalmával megadott készletértékelési módszerek (és adott esetben bekerülési árak) alapján számított bruttó nyereséget, valamint a költségeket, amely csökkentik a fizetendő adót. Az árfolyamnyereség esetében továbbá lehetőség nyílik az adóalap (a jövedelmek) csökkentésére az árfolyamveszteséggel (részletesen az SZJA-ról szóló törvény §67/A (3) szabályozza).
Az SZJA törvény a magánszemélyek részére kötelezően előírja az értékpapírokra vonatkozó jogok nyilvántartását, és annak módját is. E miatt is fontos, hogy tisztelt ügyfeleink a társaságunk által küldött értesítések, igazolások, és kivonatok megőrzésére a korábbiaknál is nagyobb gondot fordítsanak.

Mi a T+3 és a T+2 napi elszámolás? Ez a tőzsdék elszámolási rendje.
T nap: a teljesítés napja
T+2 nap: a teljesítés napját követő 2. munkanap, a tőzsdei állampapír-vételek, részvény-vételek eladásának elszámolónapja
T+3 nap: a teljesítés napját követő 3. munkanap, általában a külföldi tőzsdék (kivéve Németország) részvény-vételek eladásának elszámolónapja
Elszámolónap: értékpapír jóváírás vagy terhelés illetve pénzügyi jóváírás vagy terhelés

Honnan tudjam, mikor érdemes üzletkötésbe vágni? Forduljon tanácsért az ügyfélszolgálati iroda munkatársaihoz vagy kísérje figyelemmel javaslatainkat a www.ebroker.hu oldalon.

Milyen fizetési módok állnak a rendelkezésemre egy-egy ügyletkötés után? Készpénzfizetés, átutalás, CIB befektetési jegy visszaváltása, valamint államapír eladása.

Milyen gyakorisággal küldenek számlakivonatot? Az Ön által bonyolított ügyletekről, azok teljesüléséről teljesítési igazolást küldünk amit az ügylet létrejöttét követő hónapban postázunk vagy az eBrokeren keresztül letöltheti azokat, amennyiben ezt a módot választja.

Igény szerint mail-en is küldenek számlakivonatot? Egyelőre nem, azonban megbízásairól és számlája egyenlegéről, mozgásairól tájékozódhat az eBroker-en keresztül.

Milyen költségekkel jár a CIB befektetési jegyek váltása és visszaváltása? A CIB befektetési jegyek váltása (vétel) díjmentes. A visszaváltásnál (eladás) az alap típusától függően 100 vagy 1.000 forint.

Van-e lehetőség tőkeáttételes kereskedésre az eBroker rendszeren? Halasztott Pénzügyi Teljesítés Kiegészítő Megállapodás megkötése esetén biztosítjuk a lehetőséget. Az eBrokeren keresztül adott megbízások esetében a portfolióban szereplő értékpapírok meghatározott körét is elfogadjuk fedezetként.
Ekkor a tőzsdei pozíció nyitáshoz nem kell feltétlenül rendelkezni a megfelelő pénzfedezettel, elég ha a papírok és a pénzszámlák értéke fedezi az ügyletet.
Fedezetként a pénzszámlák és papírok értékének közel háromszorosát (függ a vásárolandó papír besorolásától) fogadja el a rendszer.
A napon belüli pozíciók napon túli megtartására is van lehetőség, ebben az esetben vagy a T+2.napra a szükséges fedezetet biztosítani kell, vagy pedig a számla negatív egyenlegére késedelmi kamatot (jegybanki alapkamat kétszerese) számítunk fel.

Az ügyfél által nyitható pozíció nagysága: (a portfolió fedezeti értéke + teljesíthető megbízásokban szereplő értékpapírok fedezeti értéke)* tőkeáttétel

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Bank egyedi döntése alapján biztosítja a fenti lehetőséget.

Az eBrokeren továbbá tőkeáttételre a technikai day trade keretein belül is van lehetőség. A technikai day trade esetében a tőkeáttétel mértéke magasabb a normál ügyletek tőkeáttételénél, ugyanakkor a technikai day trade típusú kereskedésbe csupán a magasabb forgalommal bíró részvényeket vonjuk be, ezeknek a listája lekérdezhető a kereskedési rendszerben a TDayTrade típusú megbízás kiválaszását követően az értékpapír mező legördülő listájában. A technikai day trade-ről bővebb információ olvasható honlapunkon a "Technikai Day Trade" menüben.