Intesa Sanpaolo

Történet

A Banca Intesa 1998-ban jött létre a Cariplo és a Banco Ambrosiano Veneto pénzintézetek egyesüléséből, amelyhez 1999-ben a Banca Commerciale Italiana is csatlakozott. Az ennek eredményeként 2001-ben létrejött IntesaBci egy évvel később vette fel a Banca Intesa nevet.

A Sanpaolo IMI 1998-ban, az Istituto Bancario San Paolo di Torino (melynek elődje az 1563-ban a Compagnia di San Paolo testvériség által alapított, torinói Monte di Pietá, egy szegényeket támogató intézmény) és az IMI (Istituto Mobiliare Italiano) egyesülésével jött létre. A két intézmény nagyban kiegészítette egymást: az előbbi a lakossági hitelezésben szerzett évszázados tapasztalataival, utóbbi az 1930-as évek óta a vállalati és befektetési banki szolgáltatások szakértőjeként gazdagította az egyesülést.

A Banca Intesa és a Sanpaolo IMI 2007. január elsejével olvadt egybe, létrehozva Olaszország legjelentősebb bankcsoportját, amely leányvállalatai révén az eurózóna egyik legmeghatározóbb pénzintézete lett. A milánói székhelyű bankcsoport jelenleg mintegy 20 millió ügyféllel és 7570 bankfiókkal rendelkezik világszerte.